..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 1 iulie 2024

Psihologul terapeut


12 rules for live, an antidote for chaos - Jordan B Peterson,
vol 1.

Din nefericire are o a doua bila neagra din start: cand spune ca un site care isi regleaza topicurile dupa domnia multimii este un site care selecteaza (relevant!) topicurile importante.
Multimea are proprietatea de a face lucrurile fix invers...

Tipul spune o chestie pe care Eliade si altii cred ca o spuneau mai corect: in occident s'au restrans convingerile pentru a se elimina sursa tensiunilor inter-sociale dar s'a obtinut micsorarea "meaning-fulnessului".
Eliade & comp avertizau ca scoaterea sacrului din viata curenta face acest lucru.
Inca nu'mi dau seama daca e corect sa numesti convingeri / valori de grup ceea ce Eliade & comp numeau sacru. Poti incerca sa "aduci in prezent" ideile, dar nu inseamna ca raman corecte cand le schimbi elementele...

Complet amuzant cand afirma ca solutia pe care o vede el este ca fiecare membru al societatii sa preia cat de multa responsabilitate poate.
Amuzant din doua directii:
a. sunt convins ca prin natura umana acest tip de existenta este accesibil unui numar prea mic de indivizi, insuficient pentru a da forma societatii (iaca "Imparatul Mustelor"...);
b. Lumea este in plin avant in celalalt sens, al deresponsabilizarii, am vazut corporatiile inducand asta prin proceduri si metode de decizion-making,  mainstream mass-media face asta..., fake-news industry, IoT industry... toti fac asta.

vol 2.

El arata ca:
Traim intr'o lume a castigatorilor.
Castigatorii sunt increzatori.

Corect.
Dar ignora ca asta inseamna ca:
Traim intr'o lume a increzatorilor nu a celor ce gandesc.
Eventualele pericole majore - cele de deasupra individului - sunt ignorate prin "incredere" in viitor.

Deja spre finalul cap 2 o ia la vale. Dupa ce a aratat ca schimbarea creierului este la nivel fiziologic... solutia lui e sa se mimeze un efect - ignorand complet tot lantul cauzal!
Adica un tip slab (dpdv competitional), care si'o fura constant si care are si creierul "remasterizat".. trebuie sa mearga cu spatele drept pe strada. Sigur asta il face brusc valoros competitional! Sigur asta ii anuleaza creierul care acum este diferit fiziologic...! Nu m'am uitat... asta e american, cumva?! Fiind discipol al lui Eliade sunt mari sanse.