..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

vineri, 20 decembrie 2013

democratia si fierberea


.
Am inceput a citi o carticica a lui nenea Liiceanu. Estul naivitatilor noastre.
Nici n’am inceput bine si deja sunt iar cucerit de ceea ce gasesc. Superb.

Doar o poticneala am… cand vorbeste despre democratie. Este de acord ca nu este un sistem perfect. Corect. Eu as spune ca este de o imperfectiune dureroasa. Dar dansul spune ca este cel mai bun pe care il avem. E posibil dar afirmatia ma face un pic circumspect la ceea ce urmeaza. Si intr’adevar, urmeaza ceva cu care nu ma pot impaca: fiindca acesta este cel mai bun pe care il avem, trebuie sa il folosim, pentru ca nu ne putem permite sa testam.

Aici ma opintesc. Rau.
Pentru ca alegerea raului cel mai mic… este tot alegerea unui rau. Dar asta nu e un argument suficient de puternic.

Pentru ca daca nu incercam altceva… suntem clar condamnati la un ev mai intunecat decat evul mediu. Cu burtile pline de chimicale, intr’un decor colorat… si redusi la functiile vegetative.

Pentru ca actualitatea – cotidianul ne arata ca acest sistem nu este viabil. Are aceeasi hiba ca si anteriorul, natura umana permite ca clasa politica sa fie un sanctuar al infractorilor. Si nu gandesc nimic mai crunt pentru o societate decat o guvernare de catre infractori.

Ceea ce nu ne putem permite este sa continuam asa.

Solutie? Nu vad. Si asta imi aminteste o lectie a vietii: cand mintea nu mai gaseste solutii actiunea este singura sansa pentru a… exista.
Cand situatia este atat de crunta incat mintea nu mai poate gasi solutii atunci inseamna ca ai ajuns la fundul sacului, inseamna ca lucrurile sunt atat de negre incat logica este un instrument prea sofisticat, prea elegant, neaplicabil, ca trebuie coborat un nivel – pentru a te pune pe aceeasi treapta cu problema – si a actiona direct, instinctual.  
Unde va duce? La o barbotare, la o fierbere. Va fi greu. Va fi urat. Dar fara aceasta fierbere nu se poate distila o noua solutie. Solutie la care nu se putea ajunge altfel intrucat elementele ei, materiile prime nu erau pregatite.

Aceasta guvernare nu functioneaza. Trebuie fierbere, pentru ca prin metode democratice nu se obtine nimic atunci cand statul a deraiat, cand guvernantii sunt complet straini de orice principii umane.

Exemplu de instrainare de principii umane, Spania, anul trecut:
 

Pe de alta parte, este uimitor cat de fricosi au devenit oamenii de astazi. Raportul de forte este mai mare de 10:1 si totusi... 
 Avea dreptate Nietzsche... li s'au virilizat femeile pentru ca ei nu mai sunt virili
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.