..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 21 octombrie 2015

democratie vs capitalism - din nou

 .

am mai tot spus pe aici despre incompatibilitatea dintre democratie si capitalism pornind de la Tutea, de la Bergson, de la Erasm din Rotterdam si de la ce am mai gasit pe drum.

azi de la TED, cu o discutie despre presa. din start subiectul m'a dus cu gandul la faptul ca presa, numita a patra putere in stat... se ghideaza dupa profit. si societatea afirma ca e corect. desi ca putere in stat este evident ca principiul ei director nu are voie(!) sa fie banul - profitul privat. este aberant sa concepi ca fiind corecta subordonarea intereselor sociale / nationale profitului companiilor private. e ca si cum am afirma ca e corect ca justitia sa urmareasca profitul personal al judecatorilor, nu principiul dreptatii. 

apoi, m'a amuzat ca e datorie legala evitarea actiunilor (sau nonactiunilor) pe care in mod rezonabil le poti anticipa ca sursa de vatamare pentru cei din apropiere.
este amuzant pentru ca cu cat cresti nivelul de inteligenta cu care anticipezi urmarile unei actiuni, cu atat se restrang posibilele actiuni non-harmfull. iar in functie de nivelul de inteligenta al judecatorului se schimba nivelul anticiparii rezonabile. si cum judecatorii ar trebui - si se presupune ca sunt oameni deasupra nivelului mediu de inteligenta, am ajunge la a fi sanctionabile nefiind considerate actiuni (sau nonactiuni) rezonabile foarte multe din actiunile celor din jurul nostru. 

si pentru cei care sustin ca omenirea evolueaza:"(...) in front of me, emblazoned on the wall in letters of fire was Marcus Aurelius's famous injunction: If it's not true, don't say it; if it's not right, don't do it. The head teacher saw me staring at it, and he said, "Oh, that's our school motto." On the train back to London, I couldn't get it out of my mind. I kept thinking, can it really have taken us over 2,000 years to come to terms with that simple notion as being our minimum expectation of each other?". da, puternica evolutie a omenirii.

imi place cum vorbeste, imi place ce spune:
 
  
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.