..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 13 ianuarie 2016

IoT

.
Avem o din ce in ce mai discutata inoventie in IT.
Se numeste IoT (Internet of Things).
Adica se discuta despre acea lume in care mai toate obiectele care ne inconjoara au pe ele cate un mic softulache si sunt legate la net si… comunica. Intre ele, cu cine vrei, cu cine vor…

Sa ne dam doi pasi in spate si ne uitam la conditiile in care se promoveaza acest concept.
Primo. Telefoanele mobile. Sunt produse de companii care au ca obiect principal de activitate softurile. Si totusi ne ofera niste produse penibile. Optiunile oferite de aplicatiile telefoanelor au scazut cu fiecare generatie. De exemplu, cu telefoanele de acum 10 ani nu aveai o problema in a exporta lista de contacte intr’un table excel folosind doar softul e conectare al telefonului la PC, pe cand astazi acelasi soft de conectare la PC… mi’e greu sa ii gasesc o utilitate!
Secondo. Din moment ce companiile care produc telefoane (ori chiar NAS’uri sau routere – home range) pun in produsele lor softuri de o calitate penibila cum vor fi oare softurile care se vor atasa cuptoarelor, frigiderelor…? Softuri care evident vor fi facute cu o si mai mica implicare, avand din perspectiva producatorului 140% rol comercial (sa ia ochiul tugulanului, pentru ca acesta sa plateasca un pret dublu pentru un aragaz care cica are si software incorporat)!
Terto. Totusi bune-rele, acestea vor comunica. Iar tu… avand o alta meserie decat consultant IT de securitate nu vei putea(!) sti cu cine, si ce comunica ele. La capatul celalalt al “firului” fiind o multime de indivizi care vor incerca sa obtina bani prin orice metode folosindu’se de bresele de securitate din softurile aparatelor tale. Care softuri stim deja de cata “atentie” beneficiaza in productie: doar atat cat sa poata fi vandute!
Concluzie: tot inainte ca inainte a fost mai bine!

Ce spun altii:
Developers are even more worried — around 90 percent felt IoT security was insufficient.”(bitdefender’s bog)
imagine a smart device blackmailing you with the message: “We saw what you did in the living room. Would you like to delete the footage for $9.99?””(twitter: @internetofshit)

Lumea merge inainte. MaiMult, MaiNou. Nimeni nu se uita incotro.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.