..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 29 iunie 2009

cercul lui pepelea.


era o data ca niciodata... patronul.
care spre deosebire de ruda sa repudiata, mosierul, nu gandea pentru binele comun, ci pentru binele personal. acum nu afirmam ca mosierul ar fi fost taticul grijuliu al celor multi... dar mai avea "scapari". ca se prinsase iel ca daca mi face o scoala, o fantana, un teatru... oamenii da pe mosia lui vor munci mai bine. dar "progresul" se impune nu?
care cum spuneam... patronul. se prinde el rapid ca angajatul neinteligent e mai ieftin.
trece vremea. (cade frunza...)
dar angajatul neinteligent nu stie sa mearga in directia data de patron, si nu stie sa'si adapteze miscarile in armonie cu ceilalti angajati. are nevoie de indrumari. asa au aparut procedurile.
acestea, procedurile, sunt modul in care te asiguri ca vor face treaba acceptabila chiar si cei care nu stiu sa'si lege sireturile, s'a vazut intr'un filmulet TED la ce aberatii sociale se ajunge datorita lor. dar asta'i alta poveste.
se mai intampla sa existe angajati inteligenti. care sunt impiedicati de proceduri. ar face treaba de zece ori mai bine fara ele. dar nu sunt necesari. procedura tine loc de inteligenta. sunt cerute legume. iar sistemul de pregatire se specializeaza, ca atare, pentru producerea de legume. adica invatamantul. (alt filmulet TED arata si treaba asta)

mai pe scurt:
patronul are nevoie de mana de lucru ieftina - cei tampi.
deci sistemul de invatamant ii produce.
societatea evolueaza!

(initial era un cerc cu mai multe idei... da's la munca. unele s'au pierdut odata cu rabdarea de a scrie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.