..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

sâmbătă, 21 martie 2015

Divide et Impera


.
Rezultatele unui mentat (Dune) sunt limitate de calitatea informatiilor la care este expus. Un mentat poate fi “intors” daca il hranesti cu informatii false, bine intretesute, consistente, insistente.

Sub orgoliul iesirii prin forta intelectului de sub dogma veche, esti manipulat intr’o paradigma atent calculata, si devii o unealta (fiindca un mentat asta este) cu sens si directie controlate de cei ce controleaza informatia.  

In fapt, avand alterate sursele de informare nu obtii libertatea de gandire pe care trufas ti’o asumi ci intri intr’o cusca stramta, cu peretii pictati cu palmieri, cu imagini exotice care dau aparenta de libertate.

Sursele de informare Adevarul si Realitatea au acest rol. Si intretes o plasa imensa impreuna cu  surse subordonate, aparent de sine statatoare (Historia si altele) care isi sustin reciproc directiile de dezinformare cu aparente derapaje (de la sens si directie) care sa mentina iluzia obiectivitatii.

Sensul si directia acestora este de a scadea forta indivizilor de rand, pentru a da libertate de actiune maharilor, cefelor groase, burtilor mari (proprietarilor trustului si asociatilor lor).
Iar pentru omul de rand una din cele mai eficiente metode de a’i slabi forta personala este de a’i anula identitatea sa, care este intarita de si prin identitatea grupului de care apartine. 

Cand ataci fondul comun al grupului ii afectezi satisfacerea nevoii de apartenenta la grup, iar astfel blochezi cresterea / implinirea / dezvoltarea individului – conform lui Maslow – la jumatatea capacitatilor (piramidei) sale. Iar fiindca este implicata unitatea / soliditatea grupului, daca ea este diminuata, atunci si nevoia de securitate ajunge sa fie diminuata. Astfel individul ajunge sa fie redus la nivelul sau fiziologic, la trairile fiziologice, la animal in staul. Trairile, aspiratiile sale nu vor depasi acest nivel, individul este usor controlabil, manipulabil. Tot aici, scazand sentimentul de apartenenta la grup diminuezi coeziunea sociala, lucru care afecteaza direct climatul economic (grupurile unite aratand rezultate economice remarcabile – ex: evreii).

Dintr’o perspectiva mai larga, discernerea adevarului (prin metode rationale) nu se poate face decat prin coroborarea cu alte informatii.  Iar informatiile multe si mici care formeaza o imagine de ansamblu sunt la fel de puternice de ambele parti (pro si anti imagine popor roman cu istorie / trasaturi respectabile). 

Iar intrucat rational nu poti avea certitudinea 100% carui grup de argumente este cel real, eu l’am ales pe cel care creaza un viitor mai bun, cu utilitate sociala mai mare. In plus, stiind ca este implicata (si) o alegere a mea, gradul de subiectivism este temperat, fiind constient de posibilul amestec in estimari dat de convingerile personale.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.