..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 2 martie 2015

Moise Guran - sus si jos

.
Am vazut ieri pe feizbuc un link cu o poza cu un chip de jmecheras care in randurile de prezentare a articolului spunea ceva de provinciali bla-bla. L’am ignorat, insa azi fiind luni a parut a fi o acceptabila lectura.

Asa am ajuns sa citesc un articolas al lui musiu Guran. Mai intai surprinzator, apoi dezamagitor.  

Partea unde spune corect, surprinzand (el fiind provincial, oltean):
" încercaţi să extrapolaţi ambiţia, setea de victorie la fiecare copil care vine de la ţară într-un mare oraş. Şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Timişoara sau la Iaşi, sunt mii de puşti, care vin în fiecare an, la fel ca mine, conştienţi de faptul că au de dat o confruntare… încordaţi, concentraţi şi, mai ales, încrezători. E o agresivitate specifică provincialilor, cum ne spun cei pe care îi găsim aici şi care, în general, nu au aceaşi competitivitate cu noi (...). Pe lângă moliciunea aşezată a autohtonilor, noi, migratorii, suntem un soi de rechini, iar în confruntarea cu noi, ei, autohtonii sunt victime sigure. Le invadăm spaţiul vital, le luăm locurile la facultate, ne batem cu ei pe slujbele lor, le supralicităm prin cerere chiriile şi preţurile locuinţelor şi, deci, în final, le facem viaţa mai grea."

De ani de zile - vreo 20 - tot explic acest lucru si simt ca sunt un adevarat don Quijote.

Si partile unde greseste oribil, dezamagind (restul articolului in care spune ca de fapt uk este ca bucuresti si ca de fapt toti suntem la fel - moldoveni, olteni, tigani...):
a. se apuca sa compare (afirmad ca's egale) agresivitatea invadatorilor din Bucuresti cu cea a autohtonilor din UK. agresivitatea sociala a unora cu agresivitatea mediatica a altora. complet gresit. una e sa ai mentalul colectiv barbotand "naturelle", alta e sa il ai format agresiv de catre institutii media!
b. niveleaza caracteristicile psihosociale ale indivizilor cu argumente pseudo-stiintifice, pe cand diferenta sociala dureroasa - fata de tigani, de exemplu - este data de mentalitatea in / si cu care sunt crescuti, de paradigma in care sunt adesea formati ca indivizi sociali. nu ADN'ul il face pe un tigan parazit (anti)social, ci mediul in care - de regula - creste. impactul ADN'ului in comportamentul psihosocial este infim in comparatie cu impactul formarii socio-culturale. cartiere intregi din bucuresti s'au tiganizat in ultimii 20 de ani nu prin schimb de ADN ci prin difuzie culturala;
c. exista si o a treia categorie de bucuresteni. cei care s'au saturat ca sa fie invadati de indivizi agresivi si aratati cu degetul ca ei sunt cei agresivi.

Si ce scapa din vedere:
Acele mii (de pusti) care vin "la oras", sunt pusti scapati de acasa, de lanturi, de oprelisti, de normele de conduita impuse acasa de cunoscutii de care se loveau la orice pas. In marea majoritate a cazurilor acestia vor experimenta o libertate pe care n'au avut'o niciodata si cu care nu sunt obisnuiti, n'au avut de unde s'o invete. n'au avut modele comportamentale pentru ea... La violenta descrisa mai devreme se adauga  libertatea... un veritabil cocktail Molotov pentru climatul social.
constatare: acest tip este mai mult smecher decat inteligent. (kind of "captain obvious", el fiind om de media...) 

constatare b: de fapt, este o tehnica de manipulare cunoscuta cea in care creezi coeziunea receptorului (obtii incredere) spunand un adevar iar apoi torni minciunele fara probleme, sistemul de “aparare” al receptorului fiind deja adormit.
.
 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.