..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 24 octombrie 2016

Basarabia, SUA si rusul

 .
Cred ca sunt pro-Basarabia.
Firesc, imi suna foarte ciudata afirmatia de mai sus, luata ad literam suna destul de... neinteligent. Cu sa fii pro-Basarabia. Poate sa fii pro-unire... dar pro-Basarabia?! Insa imi place ideea ca istorie, ca spirit national, ca suflet national (Blaga scrisese ceva filosofie pe tema spiritului unei natii, nu?). E cu Basarabia o poveste dulce-amara, asa cum pare sa ni se potriveasca atat de bine...

Si totusi (trecand de formularea nefericita).
Avem (iar) un sir de coincidente care ma tulbura.
Cu circa 2 luni in urma, auzim ca un ambasador al SUA spunea pe la Chisinau, pe post national de televiziune, ceva impotriva ideii de unire: “Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul R. Moldova”.
Firesc, acest fapt a ajuns on facebuc, deschizand discutii.

Cu cateva sptamani in urma se aude, dimpotriva, ca senatul SUA ar fi sustinator al ideii de unire Romania – Moldova (http://adevarul.ro/news/eveniment/document-ineditsenatul-sua-sustine-reunirea-moldovei-romania-1_58008ad65ab6550cb88c1928/index.html).
Firesc, acest lucru a ajuns on facebuc, deschizand discutii.
Firesc, prietenul nostru traditional - eliberatorul nostru, rusul - a marait.

Intre aceste evenimente ambasarul americanului din Romania face o vizita prin Covasna unde se pozeaza cu un drapel de arme... local. Apoi - la cateva zile - se scuza. 

Saptamana trecuta prin oras se impart foarte eficient invitatii la manifestatie pentru unirea cu Basarabia. Brusc si deodata. Asta a devenit motiv de manifestatie. Nu prostiile care se intampla cu justitia si clasa politica. Cu sistemul de invatamant – care toamna fiind, proaspat reintrat in functiune, cu iarna la usa – pun pariu ca se gasea motiv de reamintire a unei situatii dureroase. Nu cu sistemul de sanatate, decimat de politica ministeriala si mafia spitalelor.

Zilele trecute aflu ca la o asemenea manifestatie, care intalneste in Bucuresti fie simpatizanti fie apatici... reuseste sa se lase cu scandal si sange... care... firesc ajung in presa straina si – firesc – on feisbuc. Si ca acest model de manifestatie semana tulburator de mult cu cel folosit de rusi in statele vecine pentru a crea motive de tulburare si – firesc – interventie pentru calmarea situatiei.

Toate astea in conditiile in care prietenul nostru eliberator arata clar in ultimii ani ca este iar dornic de escapade mai serioase decat cele mici-scurte-nocturne. In conditiile in care in ultimile luni prietenul nostru - eliberatorul - si SUA se joaca cu focul din ce in ce mai implicati, luand’o si pe Turcia la joaca – alta prietena cu care avem amintiri profunde...

Deci... cand laptele sta sa dea in foc... SUA ne implica deschizand un subiect pe o problema comuna cu afirmatii contrare (mai stii... poate s’o inflama careva ori la hais ori la cea), iar la noi este organizata o manifestatie care se lasa cu scandal impotriva oricaror sanse de a se intampla asa ceva.

Foarte curioase aceste coincidente... foarte curioase.

Acum... ori am facut eu prea tare curatenie pe feisbuc... ori cei de la noi chiar nu au prea pus botul la aceste diversiuni, pardon – coincidente.

Cine a organizat marsul? Aparent, prieteni de casa ai PSD, folositi ca fitilisti in preajma alegerilor si a altor evenimente...
Adic PSD risca (la extrem) o autoinvitatie a rusului pentru ca sa nu piarda alegerile? Adica... ca si cum Iliescu ar fi dorit sa cheme rusul in '89...? (http://stiri.tvr.ro/ion-iliescu-a-cerut-ajutor-militar-rusilor--potrivit-notelor-ambasadei-poloniei-din-decembrie-1989_54293.html)
 Meh, coincidente...
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.