..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

vineri, 22 mai 2009

ref copii maltratati

Uite’asa mi’a venit o idee de postare. Nu pentru mine, ca e deja tarziu, ci pentru a se sti...

Sunt 3 articole gasite in mai putin de doua minute. Si pot spune ca au dreptate...

Efecte emotionale

Toti copii care au suferit un abuz sau au fost neglijati sau au fost martori la violenta domestica au un risc crescut de a dezvolta afectiuni psihice, probleme emotionale sau abilitati sociale deficitare. Aceste probleme pot aparea singure sau in asociere. Efectele abuzului sau ale neglijarii sunt determinate de severitatea lor, de frecventa lor si de durata perioadei in care au avut loc si de relatia copilului cu abuzatorul.
Afectiunile psihice care ar putea aparea din cauza abuzului sau a neglijarii sunt:
- anxietatea
- depresia
- tulburarea de personalitate borderline. O persoana cu aceasta conditie mentala are dificultati sa isi controleze mania si impulsurile, are probleme datorate relatiilor interpersonale instabile sau intense, are un sentiment scazut al propriei valori, si are trairi innebunitoare de anxietate legate de teama de abandon
- tulburare de stres postraumatica

- suicid sau idei suicidare

- disociere. Aceasta consta in incercarea inconstienta de autoaparare impotriva unei experiente coplesitoare si traumatizante. Mintea se separa de un eveniment sau de locul/mediul care are legatura cu acel eveniment; de exemplu blocarea memoriei, astfel incat mintea sa pastreze un anumit grad de ordine si de sens
- tulburari de alimentatie, cum ar fi restrictionarea severa a caloriilor (anorexie), care duce la o scadere in greutate care nu este sanatoasa.

Alte efecte emotionale sunt:

- scaderea stimei de sine, care este convingerea centrala a persoanei in legatura cu sine. Copii nu pot procesa sau intelege ce li s-a intamplat. Adeseori, ei se blameaza inconstient pe ei insisi si cresc cu o proasta imagine de sine, care le afecteaza relatiile cu ceilalti

- manie, ostilitate, sfidare, tendinte antisociale sau comportament criminal

- negativitate. O persoana cu un istoric de abuz sau de neglijare poate avea dificultati in adaptarea la norme

- abuz de substante, cum ar fi folosirea de droguri ilegale sau consumul excesiv de alcool

- detasare emotionala. Persoana respectiva poate avea dificultati in crearea de legaturi, in socializare si in formarea de prietenii. Acestea pot duce la izolare si la incapacitatea de a invata sa aiba si de a dezvolta simpatie, empatie si alte concepte importante bazate pe emotie

- impulsivitate. Persoana nu poate sa se gandeasca si sa prevada consecintele inainte de a actiona. Adesea, aceasta duce la activitati nesabuite, riscante sau antisociale, cum ar fi sofatul periculos

- probleme sexuale. Copii abuzati sau neglijati, in special cei care au fost abuzati sexual, adeseori au probleme in dezvoltarea unei sexualitati normale la adolescenta si la maturitate. Unii pot avea o promiscuitate sexuala; altii pot avea teama si nu sunt dispusi sa riste sa se implice in nici un fel de intimitate.

Copiii maltratati verbal pot avea probleme de comunicare

Conform unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite, copiii mici care sint abuzati verbal pot suferi ulterior de probleme in ceea ce priveste capacitatea creierului de a procesa limbajul, informeaza newscientist.com.

Noile descoperiri ilustreaza gravitatea acestui tip de abuz si ar trebui sa incurajeze actiunile de combatere a acestuia.

La studiu, realizat de o echipa de cercetatori de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts, au participat 17 voluntari care au suferit grave abuzuri verbale in copilarie, dar nici o alta forma de maltratare. Alaturi de acestia au fost selectati alti 17 voluntari din aceleasi categorii socioeconomice si aceleasi transe de virsta care nu suferisera nici o forma de abuz.

Tomografiile creierelor lor au scos la iveala faptul ca cei care fusesera abuzati verbal in copilarie aveau cu 10% mai putina materie cenusie in partea creierului asociata limbajului, lobul temporal drept, care contine o sectiune responsabila cu procesarea auditiva. Aceasta zona ajuta creierul sa inteleaga tonul vocii.

In acest proces este implicat si lobul temporal superior sting asociat intelegerii sintaxei discursului verbal.

Expertii definesc prin termenul de "abuz verbal" denigrarile si comentariile critice frecvente, destinate aparitiei sentimentului de inferioritate si diminuarii respectului de sine.

Martin Teicher, coordonator al acestui studiu, este de parere ca abuzul verbal poate inhiba dezvoltarea lobului temporal superior, blocind calea hormonilor de crestere care trebuie sa ajunga in aceasta zona.

Conform spuselor lui Teicher, abuzurile verbale sint legate o reducere a capacitatilor de vorbire: voluntarii care au trecut prin asemenea experiente au obtinut in medie 112 puncte la testele de inteligenta verbala fata de ceilalti care au obtinut in medie 124 de puncte.

Copiii maltratati vor avea probleme de sanatate cand devin adulti

Bottom of Form

Persoanele care sunt supuse abuzurilor fizice in copilarie au un risc crescut de a se imbolnavi cand devin adulti, releva rezultatele unui studiu realizat de cercetatorii de la King's College din Londra. Acestia au urmarit 1000 de persoane din Noua Zeelanda de la nastere si pana la varsta de 32 de ani.
O treime dintre cei care au fost maltratati in copilarie aveau inflamatii - un indicator timpuriu al bolilor de inima sau al diabetului. Prevenirea abuzului in copilarie poate reduce o serie de boli la maturitate, sustin cercetatorii.
Participantii la acest studiu au fost atent monitorizati, iar cercetatorii au luat in considerare multi alti factori care influenteaza starea de sanatate, precum stresul, depresia, fumatul, dieta, activitatea fizica.

Au fost luate probe de sange persoanelor implicate in acest studiu pentru a determina substantele care sunt asociate cu inflamatiile in organism. In urma acestor analize, adultii care au fost maltratati in copilarie si care aparent erau sanatosi, aveau, de fapt, un nivel crescut al inflamatiei in organism de aproape doua ori fata de cei care nu au fost maltratati.

Iar inflamatia este un prim semn al unor boli precum cele de inima sau diabetul.
Asadar, respectarea standardelor referitoarea la maltratarea copiilor poate duce la scaderea bolilor persoanei respective ajunsa la varsta adulta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.