..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 14 mai 2009

citate - eliade (ep 2)


Colinda casa dupa casa, pentru ca Ilies e beat si staruie in alegere. Asta’i prea grasa, spune el scuipand, e prea grasa, repeta. Ma’ntelegi?... Si clipeste din ochi. Fata injura, dar celalalt e mai tare; injura si scuipa. Ce puternic, ce real! exclama mental, savurand scena. Ce curaj pe taranu asta ajuns intelectual, ce curaj fata de viata, de realitate.

...................

La curve: “nu gasea nimic in simturi, nu descoperea nimic privindu’i coapsele, nimic, nimic... Palid. Se apropie buimac de pat si si o saruta pe gura, incercand sa se convinga de senzatii. Bere, rouge, pudra, parfum, piele calda umeda.”

..................

Ar fi avut multe de raspuns; asa i se paru in cea dintai clipa. Apoi isi dete seama ca nu poate adaoga nimic, ca nu poate explica nimic. Facuse o greseala, sau spusese lucruri ce trebuiau spuse – totuna ii era. Faptul important era ca nu avea nimic de explicat. I se parea ca ceilalti sunt atat de departe de adevarurile lui, cunosc si banuiesc atat de putin din sufletul lui – incat nu e numai inutila, dar si imposibila orice discutie. ... Si de ce sa le spuna? ... Si totusi cazuse in cursa si vorbise.

.................

Despre manifestatii procomuniste interbelice:

“ - Ce absurde, toate acestea. Ce destin mizer, zbaterile acestea inutile... Ce’au sa faca? Au sa rastoarne ordinea de stat? Ei si? ... N’au sa ajunga la acelasi rezultat? Deputatii vor fi comisarii poporului, bancherii vor ramane bancheri, cativa sefi muncitori vor ajunge sus – si restul? larve, tot larve... Si sa reduci toata viata la social numai pentru atata lucru... Sa renunti la libertatea ta, la personalitatea ta, numai pentru a salva cinci nenorociti dintr’un milion?...”

“Adevarata revolutie se face de sus in jos; niciodata de jos in sus. Revolutie a facut Dumnezeu creand lumea; s’a revoltat impotriva haosului, impotriva nefiintei; in locul nimicului a creat fiinta, in locul neantului a creat eternitatea. Asta e o revolutie. Si Isus tot revolutionar a fost. Dar s’a coborat de sus. Adevarata revolutie franceza a facut’o elita, metafizicienii si moralistii, mult inainte de 1789. Tot de sus in jos. Cand porneste de jos in sus nu mai este revolutie, ci asasinat, jecmaneala, teroare stupida.”

..................

Vasazica si el, se teme si el de moarte, ca orice om, ca orice batran. Numai batranii cunosc cat de bine e sa traiesti, numai ei au amintiri, numai ei iubesc viata si se tem de moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.