..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 23 octombrie 2013

Romania tiganilor


.
Feee… licitari!
Conationalii mei!
Sunteti toleranti.
Sunteti intelegatori.
Sunteti out of the box! …cu creierasul. Ala mic, pipernicit, subnutrit, schingiuit.

Incep sa se vada efectele de la…
Ati acceptat sa folostiti rom in loc de tigan. Nici o alta tara din Europa nu a acceptat ceva similar. Franta nu a acceptat sa li se zica franci, Germania nu a acceptat sa le zica deutsch...something in loc de gypsy.
Cu noul nume i’ati pus peste tot, mai ales in media. Mai exact, cu numele tarii voastre le’ati permis sa fie numiti peste tot.

Asa ca ‘ete voila, Hollywood a luat act de asta. Si intr’un mod uimitor de elaborat, in serialul Grimm, sezonul 2, incepand cu ep 20, apare o satra de tigani care…: au nume romanesti, vorbesc in limba romana, si scriu intr’o limba numita evident… “romanes”!

Daca era doar un efect artistic facut din poignet… nu erau atatea elemente corecte(!) romanesti prezentate ca fiind tiganesti.
In mod clar cineva a depus efort pentru a prezenta cat mai veridic satra. A facut cateva sapaturi. Numai ca in urma sapaturilor s'a ajuns sa prezinte elemente romanesti ca fiind tiganesti.

Dar nu’i asa ca nu conteaza? Nu’i asa ca nu conteaza ca pas cu pas se desfasora un fenomen de substituire a identitatii romane cu cea de nomazi – tigani?

Fiindca voi…
Sunteti out of the box!
Sunteti intelegatori.
Sunteti toleranti.
Conationalii mei!
Feee… licitari! 

lamurire: cei care sunteti convinsi ca intrati in categoriile prezentate, nu va mai mangaiati singuri. nu sunteti nici intelegatori, nici toleranti, nici out of the box. ci campul vostru vizual este limitat la propria persoana si la ziua de azi. doar prin lipsa de perspectiva sociala si temporala ati putut si puteti accepta transformarea si utilizarea numelui de rom in locul celui de tigan. grecii au deschis conflict armat cu ani in urma imptrova macedoniei pentru un motiv mult mai putin nociv pentru ca: macedonii nu au un reputatie atat de crunta ca tiganii la nivel mondial(!), macedonii nu luau insusi numele tarii! tiganii nu au capatat o reputatie proasta, de violenti, de ciorditori, de certati cu legea in Romania ci in lume! Pana cand tarile mari pe care le numiti civilizate si care dau tonul in lume nu vor face pretinsa "schimbare de conotatie de care sufera sarmanii tigani" va rog nu pretindeti ca o faceti aici, acasa la mine.
 .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.