..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 25 martie 2010

O multinaţională

.
definiţie

Multinaţionala este acel agent economic care este dispus să aibă cheltuieli mai mari cu scopul ca angajaţii sa aibă veniturile mai mici.

Caz aplicat: DHL are în intenţie a scădea salariul unui angajat (pe care Cargus îl permitea fără greţuri) cu 7 milioane (la prima strigare) deşi rezultatul va fi o creştere a cheltuielilor DHL cu minim 10 milioane (tot cheltuieli lunare).

Iar dacă respectivul angajat va lua o anumită decizie, multinaţionala va avea încă 6 milioane cheltuială suplimentară şi inutilă.

Dar multinaţioanala are bani. Îşi permite aceste cheltuieli suplimentare. Cu sfânta condiţie ca să nu existe vre'un angajat al ei care să aibă un salariu mai mare decât trebuie.

Mai mult îi interesează păstrarea la un nivel scăzut al veniturilor angajaţilor decât eficienţa economică. Este mai important ca indivizii să trăiască la limita onestului, ca să nu aibă curajul să clatine barca spre mai bine, decât evitarea unor cheltuieli, decât eficienţa economică.

ps. firesc nu este cazul sa intrebati despre care engajat este vorba. nu numai pentru ca este evident, dar si perntru ca au fost mai multi in aceasta situatie!

------
later edit
iar asta se intampla in timp ce mailurile oficiale care curg de la conducere plang cu promisiuni ca se va avea o mai mare grija de angajatii cargus (achizitionati odata cu compania), ca sa opreasca exodul acestora spre locuri unde se mai gaseste cate o farama de bun-simt! nu sunt amuzanti?
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.