..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 25 mai 2009

Secolul XX. Sau XXI.


La cca 30-40 km de bucuresti. Imediat pe dreapta. Un italian infiaza un copil, afla dupa un an-doi ca acel copil are sida. Italianul infiinteaza o asociatie pentru copii bolnavi de sida. Taranii se revolta speriati ca vor cadea prada unei molime daca sunt stransi acolo in satul lor copii cu sida.

Acum sunt doua scoli. Cea pentru copii sanatosi si cea pentru copii bolnavi. Cea pentru copii bolnavi este mult mai ingrijita, curata, dotata. Copii sanatosi injura in clasa, copii cu sida nu. Copii bolnavi traveresaza satul pentru a ajunge la scoala pe drum fiind tratati ca ciumati, injurati si loviti cu pietre ocazional de catre copii sanatosi.

In acelasi sat o fata este invatata cum sa’si aleaga barbatul. De catre mama ei. “Sa aiba casa, masina, si daca se poate, sa fie de la bucuresti.” Ceea ce fata si face. De altfel satul era plin de masini cu numar de bucuresti. In clasa a Xa parca, fata se marita cu un baiat din bucuresti. Numai ca baiatul este sub cotele mamei, fiindca sta in casa cu parintii. Dupa doi ani divorteaza. Traditia jucarii camasii pe care eu am considerat’o un ceva simbolic, are si aspecte de’a dreptul amuzante. Mama fetei spune in sat ca “nici saptamana asta nu jucam camasa ca a fost ocupat, ca nu a putut, ca...”. Adica vrea cineva o mai mare deschidere despre viata sexuala decat avem noi la sat? Ca stie tot poporul daca ai avut sau nu parte de sex cu femeia ta... Si din ce motiv...

Fetele in acel sat se cam marita pe la 16 ani. Fiindca regula spune ca trebuie sa fie fecioara la maritis. Fiindca cu vremurile de azi e greu sa stai fara activitate sexuala mai incolo de varsta asta... hormonii o iau sau nu razna, dar imaginatia, cunostintele pe care le are o fata azi, o incita... Iar daca la discoteca daca s’a aprins cu un vin... si s’a intamplat ceva... apoi de rusine nici acasa poate nu mai ajunge. Si se spune ca “a fugit cu a lu’...”. Cu care se si marita.

Crasmarul actual al satului este fostul director al scolii satului. Care obisnuia sa cheme elevi in biroul lui si sa’i bata crunt. In biroul lui, ca sa nu fie martori. Fost director al scolii care pe vremea lui ceausescu era zbirul de la CAP (se citeste CeAPe) care mergea prin curtile oamenilor si verifica cine si cate animale are si daca da cat trebuie partidului.


8 comentarii:

  1. deci numai fetele sunt de vina ca nu mai sunt virgine? interesant punct de vedere. si asta cu jucatul camasii nu-nteleg. se mai respecta la modul ca tb sa aduca dovada virginitatii sau e formal? asa cum la nuntile actuale pune nasa naframa-n cap miresei...?

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. nu mai, nu ziceam nimic de fete in mod aparte. (desi acu' daca ma intrebi... pai nu sunt ele cele care hotarasc daca sa'si inceapa viata secsuativa la 15 ani sau la 18 sau la 20 sau...). ba chiar am spus ca este mediul cel care bagand informatii in mintea proaspatului fost copil il incita la... pam-pam.
    2. cica da, se respecta fizic, camasa, il sangue, pac-pac! nu formalitate tata ci ia sa vaza ochiu' meu...! noroc ca oricum odat' pe luna e de unde... :D

    RăspundețiȘtergere
  3. si mai am o problema. boon, blamezi ce se intampla. dar ce faci tu ca sa previi? cum te-ai implicat in toata ecuatia asta ca sa nu mai dea cu rest?
    sau esti doar un fin observator al fenomenului? ca aia din africa ce studiaza gorilele pe cale de disparitie?

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) acum am citit ce-ai scris. esti bolnav. deci pe tine te incanta si sangele unei gaini, asa de dragul ritualului...

    RăspundețiȘtergere
  5. ma!
    1. nu blamez. constat. daca blamam iti sangera timpanu'. nu lunar, ci brusc.
    2. mai fatah, un'e pana mea am zis ca'mi place? parodiam omu' d'acolo s'atat... (stiu ca'ti place la nebunie sa ti se zica fata :P)
    si ca ai zis de sange... nu ma'ncanta sub nicio forma. insa il ignor cu succes la nevoie - am fost sanitar in armata, motiv pentru care am dat odata primul ajutor la un accident, problema nu mi'o punea sangele cat bucatile de om sfartecate - picioarele trepidau de capul lor sa o ia la sanatoasa, iar eu urlam la mine sa stau naibii acolo sa'mi fac treaba! ceea ce am si reusit.. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. ps. picioarele mele imi trepidau sa ma duca departe...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru partea a doua a textului, n-am niciun comentariu. Mă doare fix la başcheţi dacă şi-o trag la 15 sau la 16 ani, dacă se mai joacă cearceaful. Învaţă să se ducă cupă ăla cu bani şi avere oricum, şi la sat şi la oraş. Dar prima parte a textului m-a lăsat mută şi împietrită. Poate îmi dai mai multe detalii. Mulţumesc de link :)

    RăspundețiȘtergere
  8. din bucuresti spre giurgiu... la calugareni, dreapta... iaca satul singureni.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.