..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 18 martie 2009

mujahedin de criza

Criza fuse adusa pe calea aerului si a tzevii de internet. Par mass media.

Apoi, nefiind suficient, fuse importata by multinationale. Care desi sucursalele de aici o duceau bine-merci, au trecut la bugete de austeritate si comportament de coana-mare pe vece’ cand descopera ca a ramas fara cartie genica.

Ca uite egzemplu de la firma romaneasca de panificatie – una mare. Nu mai stiu daca l’am povestit.

Luni, sedinta, aplicam masuri de criza, nu mai angajam! Pai stiti ca avem nevoie... Nu, nimic, n’auzi ca’i criza?!

Marti, mail aprobare, totusi hai sa angajam 40 de oameni pentru dep X. Tot marti, mail aprobare no 2, hai mai luam 25 pentru dep Y.

Miercuri, mail. Ok, angajam 150 de oameni. Ca e nevoie. Ca este de lucru, la naiba! End of igzemplu’.

Orgoliu’mi exubereaza si exhausteaza la auzul vestii ca la raportarea anuala, sucursala romana a gigantului planetar in care ma ‘ntegrez (am fost cumparati inainte de “criza”) a fost singura care nu a iesit pe minus!

Bucurosi cei saraci cu buhul! Nu cointeaza ca la noi mergea treaba ok, masuri de criza se aplica si aici. Se pare ca mi se va fi taind cota de benzen. Se pare ca salar nu va fi corelat cu nivel multinationala. Salar ca salar, care oricum a scazut de cand a mancat bicarbonat euroiu... dar daca’mi umbla la benzen si’au dat foc la valiza cu mine. Pai io i’am pus sa’si faca biurouri in Otopeni?

Ca reactie, lucratorul obisnuit ce poate face? Unu: sa munceasca cel putin la fel de bine! (hoho, asta gluma tare!) Doi: isi mai cauta si alte surse de venit, deci mai putin pentru firma, mai mult pentru siguranta proprie. (la intelijenta nesimtita a manajerilor raspundem pe masura). Amu’... io am deja alte doo firme care imi mai suplimenteaza boz’naru’... cate naiba sa mai iau? Ma apuc din nou de dat si meditatii la matematica?!

Si pentru ce toate aceste scazaminte de la gura celor de jos? In cel mai rau caz, ca sa isi protejeze averile acumulate in vremuri calde cei care aveau acces la partile mari de placinta. Pentru ei nu exista bani pentru zile negre. Ci bani, bani, bani – fara numar, fara numar, fara numar. Acum ar fi fost cazul ca marii giganti sa umble la punga cu micsunele si sa scoata surplusurile acumulate de'a lungul timpului...

Dar, sa purcedem la nivel mai mare. Trecerea in masa si nejustificata la reguli de austeritate duce la incetinirea vitezei cu care se misca banii, ceea ce inseamna tobogan catre blocaj financiar si alte dude. Dar asta cred ca se mai aude pe la colturi. Ce nu se aude este curiozitatea mea de capatai: de cand a inceput sperietoarea cu criza, toata lumea se ingrozea de faptul ca nu va exista CRESTERE economica! Nici nu se punea problema unei scaderi. Dar nesimtitii din varful piramidelor nu au vrut sa le scada deverul lor personal – drept care au scazut din deverul celor mici si multi pentru a’si mentine propriul nivel de huzur. Si imbecilii de manajeri, incompetenti pana la nesfarsit si’napoi au trecut la masuri de regresie! Caragiale curat: ca unde nu e crestere e stagnare e ca si cum daca nu mergem inainte atunci clar este ca mergem inapoi! Si asa mi se zbate pe mine ochiu si ma loveste iar premonitia clarvazatoare... Cum ca toate porcariile astea vor duce fain-frumos la reactivarea sanatoasa a iconomiei supterane... (supterane e cu p, cu supt – ca e pentru guvernanti). Sincer, asta ar fi cea mai inteligenta miscare pentru omul de rand. Cate o lucrarica, cate un ciubuc fara acte, fara dureri de cap, o panie mai alba pe masa cand nesimtitii de sus isi traiesc starea de porcie.

Ca guvernantii. Ultimile informatii. Calde, la gura lor cu picameru’ sex oralisim fie! La ultima iesire la biliard cu viitor-aproape-deja-burtosu’ (PSD) aud vehiculandu’se niste sume de’ti faceau paru’ maciuca. Lunare! Direct in buzunare de nesimtiti. De la buget venite. Direct inseamna firesc, plimbate prin cateva contracte si firme. Iar o colega de facultate a lucrat la ministerul iconomiei cateva saptamani. A dat de ceilalti – PD. Incompetenta, fiica lu’ mama cu capu’ a la axinte (pe dinlauntru, nu pe dinafara!) pusa pe post baban, marsavie peste marsavie, acoperite cu incompetenta si nesimtire.

Se fura ca’n codru. Si fiind doi la guvernare au facut pact. Nu se uita peste gard unu’ la altu’. Fiecare suge din sangele poporului (caragiale, again) cat poate, din felia mai mica decat cea cu care era obisnuit. Si fiecare are de hranit guri la fel de multe.

Am fost PSL’ist in armata (adica tragator cu Pusca Semiautomata cu Luneta, adica lunetist). Dar cele mai bune rezultate la trageri le’am avut cu mitraliera de companie. Am fost de departe, un copil prodigios al jucariei cu pricina. Cred ca Dumnezeu a avut un plan, ori barem un motiv pentru care m’a harazit cu darul asta...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.