..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 23 aprilie 2009

discriminare - vreau ong


ca discriminarea e subiect la moda. those days. m'am gandit sa urlu si io contra discriminarii. discriminarea celor inteligenti.

pai ca om inteligent, esti mai putin (ori cel mai adesea chiar deloc) rasplatit pentru chestiile deosebite pe care reusesti sa le faci. ca se considera ca sunt de la sine. asa ca rasplata nu mai este de la sine. incepand cu scoala, continuand cu prietenii si terminand cu servicul. la scoala la matematica primeam cu 2-3 puncte mai putin decat un coleg cu aceleasi exercitii rezolvate pentru ca "de la tine ma astept la mai mult, eu stiu ca tu poti mai mult, hai nu te lenevi" - si asta devine un pattern. intr'o relatie daca un oarecare face un gest frumos "vai, uite ca si oamenii obisnuiti iti pot face viata minunata". daca esti un om inteligent faci acelasi gest "ce'i asta? ma asteptam la mai mult de la tine!" deci nu primesti ceea ce meriti.

ca om inteligent nu ti se permite sa gresesti, de parca n'ai fi un om obisnuit. greseala in cazul tau e imediat taxata mult mai puternic decat in cazul altora. la ei nefiind taxata deloc sub deviza "pai ce pretentii vrei sa ai de la el". in schimb tu primesti fara intarziere "m'ai dezamagit. am crezut ca esti mai mult." asta daca nu cumva se intampla aia naspa si mediocritatile folosesc imediat greseala ta ca argument pentru a'ti arata ca de fapt nu ai fi destept. deci cantitate de stres per metru patrat considerabil mai mare.

ca om inteligent nu ti se permite sa te enervezi "pai tu trebuie sa te controlezi"; ca om inteligent nu ti se permite sa te lupti, sa castigi o cearta "pai tu esti cel care trebuie sa lasi de la tine (ca el nu are de unde sa mai lase...)"; ca om inteligent tu trebuie sa muncesti mult mai mult decat altu' "pentru ca tu poti, n'am altcuiva cui sa dau" (firesc, nu inseamna mai multi bani fin'ca efortul de fapt nu exista, ca tu esti inteligent si pentru tine nu presupune efort chestia aia)... samd.

asa ca vreau ong care sa'mi apere drepturile. ca in drepturile omului spune ca nu e voie discriminare.
vreau ong care sa lupte pentru protejarea mea de tampenii spuse in mass-media pentru cei multi. ca sa aiba, na, grija de colesterolu' meu. ca io doar de la asta fac colesterol. si dau in fandaxie.
vreau ong care sa apere drepturile mele materiale. vreau ong care sa lanseze campanii de constientizare pentru capetele seci, sa inteleaga si ridichea aia de pseudomanager ca un om inteligent este mult mai benefic si eficient pentru firma decat soferu' manelist, chiar daca la sfarsitul zilei soferu' ie cel care aduce teschereaua cu bani. faptu' ca banu' dpdv fizic vine pe o usa, nu inseamna ca usa l'a produs.
vreau ong care sa ma apere de pseudomanageri care sunt bata si iau decizii ce imi ard ficatii. si le dau rezolvari si ei zic "ah, da"; si le spun ca proaspata lor decizie provoaca probleme mai maari decat alea pe care tot nu le rezolva si ei se uita stramb la mine. ca's mai inteligent si se vede asta.

daca tiganii au ong'uri care se ocupa de chestii d'astea pentru ei, vreau si io la fel. vreau sa mi se poarte de grija tot atat cat li se poarta lor de grija. cu tam-tam, cu surle si trambite, cu proiecte pe bani publici, cu cocolosire din partea tutror ce in sfarleaza lor capabila de ecouri notabile considera ca au un comportament political correctness.


--------
later edit 1: si ca imi aduc aminte si de lucrarile la mate din liceu in care ma trezeam notat cu 7 desi erau rezolvate complet si corect. cap-coada. raspunsul profesorului: "pai atat este gradul de dificultate, si nu pot pune exercitii de 10 doar pentru tine". vreau ong care sa se lupte pentru ca omu' inteligent sa poata trai la capacitatea lui, ong care sa dea din coate pentru ca omu' inteligent sa nu mai fie claustrat intr'o lume mica a oamenilor mici... o lume in care este obligat sa play dead ca sa supravietuiasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.