..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 1 aprilie 2009

Case care mor

Mor case. cele ce scapasera de furia ceausista le'am crezut salvate. a venit insa furia lui "mai mult, mai mult". Bucurestiul isi pierde frumusetea cu fiecare an. am crescut pe str. visarion, in piata romana. pe acea strada sunt (erau) cateva case care mi'au dat etaloane. pentru frumusete, pentru eleganta, pentru parti componente ale ideii de "acasa".

cu cativa ani in urma una dintre vedetele fotbaliste de la noi a cumparat una din acele case. a reconditionat'o, renovat'o, ucis'o. i'a sters toate elementele (nu cunosc denumirile arhitecturale) care ii dadeau farmec, stil, viata. a ajuns un paralelipiped... sec.

apoi casa in care vlahuta a... disparut cu totul.

acum vad ca deoarece nu au voie sa demoleze casa de pe colt, i'au daramat peretii interiori, i'au distrus osatura. de cativa ani deja... si acum asteapta sa cada. si ea se incranceneza sa mai reziste inca o primavara. dar ieri, trecand pe langa ea am avut convingerea ca aceasta a fost ultima ei primavara. asa ca am facut o poza. chiar si acum, prea tarziu, cand...


asta este tot ce a mai ramas din ea, din casa care adapostea cea mai mare colectie de soldatei si masinute de fier de pe strada noastra. ce batalii pe muchie de cutit se dadeau inte taberele soldateilor impartit in echipe, cate bombe ascunse "explodau" in transeele soldateilor, ce cazemate uriase din zapada se intamplau in acea curte, la adapostul acelei case!...

Mor case. Bucurestiul devine impersonal si rece.

2 comentarii:

  1. Bucurestiul este impersonal si rece de mu;ta vreme. De cand se construoeste aiurea, fara noima si uniformitate de stil. Arata ca un mare maidan pe care fiecare a depus ce-a avut diponibil.
    Urat si trist.

    RăspundețiȘtergere
  2. mai exista inca zone in care a mai rezistat frumusetea de odinioara. insa le ataca nesimtirea... sau mai precis lipsa de simtire.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.