..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 23 aprilie 2014

cuvinte irelevante



 .

   poveste.
 a fost odata un baietel.
   - cu par balai si ochi albastri, dar asta e irelevant.
 unii ii spuneau ca e idealist (si ca nu e bine). altii ca gandeste prea mult (si ca nu e bine).
   - sunt doua lucruri care - daca ne gandim suficient de mult - nu merg impreuna dar asta cica nu e relevant.
 Lumea a fost tare urata cu el si el s'a incapatanat s'o schimbe.
   - un idealist irelevat poate.
 lupta cu Lumea a durat... mult.
   - mai intai parul baiatului s'a innegrit, apoi a albit. complet irelevant. cica.
 baiatul a inteles cat de constanta e Lumea in uratenia ei, asa ca a ales sa isi creeze o bula a lui cu o alta Lume in ea.
    - ochii albastri mai treceau uneori in verde. fireste, irelevant. doar daca nu cumva asta ar insemna ceva.
  apoi, cu parul aproape alb, deja foarte familiarizat cu uratenia lumii de afara, baiatul si'a zis ca bula lui nu ajuta la mare lucru, pe el nici nu'l pacaleste nici nu'l protejeaza.
    - foarte relevant: singura utilitate a bulei ar fi daca ar proteja pe altcineva. fara altcineva, rostul bulei cu lume frumoasa inauntru, si energia de a mentine bula altfel inutila...

later edit:
   ulterior am realizat ca povestea baietelului nu e foarte departe de cea a lui sf gheorghe.  puternic (prin inteligenta), alege sa se lupte cu raul, si insista chiar daca si'o fura intr'una, probabil undeva pe fundal e o ea pentru care s'ar lupta (in varianta medievala a legendei). e o interesanta coincidenta, mai ales daca spunem ca pe baietel il mai cheama si george.

 

.

marți, 22 aprilie 2014

politica de azi


.
De la un fost senator american se aude urmatoarea afirmatie: "there is no political benefit, and it is political risk" - vis-a-vis de un subiect destul de important din unele aspecte.

Afirmatia in sine mi se pare fenomenala. Arata cu extrema limpezime ca omul politic nu (mai) urmareste interesul public ci un interes numit eronat politic. Interesul politic era la baza interesul polisului - de unde si numele. Dar nu. Azi omul politic atribuie / ascunde sub aceste cuvinte (interesul politic) altceva: interesul personal, interesul de grup.

Evident nu e o noutate ca oamenii politici nu se ocupa de interesul public - cum ar trebui - ci de interesele personale, insa sa vezi cum ei insisi au ajuns sa considere acest lucru ca fiind un element de baza in mersul lucrurilor... mi se pare fenomenal. Au ajuns sa considere din capul locului ca politica se face pentru ei, nu pentru polis. Si ca este perfect normal sa comunice asta cu nonsalanta tocmai polisului...!


 .