Pentru ca din cauza de fenomenul fake news, din nou in subiectul cu "de unde stim ca e ceva adevarat sau nu?".
Well, nu ai cum - ca atare.
Forma gasita de greci (aia antici, nu manelistii de azi) e de a admite(!!) cateva adevaruri de baza, de la care sa pornesti. Care nu pot fi demonstrate. Doar zici "da, asta e un adevar".
Si de acolo, bazandu'te pe ele - pe adevarul lor - masori restul. Totul devine adevarat sau nu prin demonstratii, prin corelatii logice, dar exclusiv in baza acelor prime adevaruri nedemonstrate (postulari).
Fara un set de "adevaruri comune" nu se poate ajunge la un consens.
O persoana cu un set distinct de "adevaruri de baza" este imposibil de convins ca emite teorii aberante. Teoriile aberante devin coerente atunci cand "adevarurile de baza" sunt ele la randul lor duse cu pluta.
Iar cu cat este mai complexa societatea cu atat avem mai multe grupuri cu seturi de "adevaruri" baza diferite.
Cu cat este mai complexa stiinta cu atat este mai dificil ca setul de adevaruri de baza sa poata fi accesubile mintii omului de rand, nu numai din motive de forta cognitiva, dar din cauza cantitatii de informatie necesara de a fi ingerata - ani multi de studiu pentru cate un foarte mic segment de cerc din paleta de 360 de grade a cunostintelor, a ramurilor stiitifice, a existentei.
Asa ca omul de rand pentru a functiona trebuie sa accepte "niste adevaruri" iar totul devine apoi bun, rau, corect, gresit. Iar acel set de mici adevaruri de pornire este ales complet aleatoriu: mediu si emotii, experiente personale si impactul emotional provocat de ele.
Si pentru o incheiere "roz" - de we - apare ideea fireasca cum ca din moment ce societatea chiar este din ce in ce mai complexa, chiar se inmultesc grupurile cu seturi diferite de "adevaruri de baza" - asta chiar inseamna ca devine din ce in ce mai improbabil consensul majoritar, iar lipsa consensului majoritar bazata (lipsa) pe conflicte de core beliefs nu duce in alta directie decat la surparea societatii. Cel putin in forma pe care am cunoscut'o - de colaborare, care btw acum este considerata ca fiind acea chestie care ne'a separat de animale si am ajuns sa dominam planeta - ca am fost(?!) specia capabila sa colaboreze in grupuri mult mai mari decat celelalte specii.
E we, e o vreme superba.