..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

duminică, 30 martie 2025

Mentalitati toxice social

 Lista la care voi adauga in timp pe masura ce imi mai amintesc cate una. Sunt mentalitati care circula intens, au capatat o formulare cunoscuta si recunoscuta, fiind usor de transmis, si au efecte nocive desi aparent unele sunt prezentate ca solutii, altele ca intelegeri ale lumii.

1. "Tu contezi" / "Simte'te bine" - creaza o rasturnare a evaluarii reactiilor / actiunilor sociale. Se prioritizeaza in mod exagerat, superficial starea de bine (cel mai ades de moment - pe termen scurt) a individului, se elimina responsabilitatile contractului social, creand o societate "descivilizata".

2. "Nu te ingrijora", "Don't worry, be happy". Indeamna la refugierea in superficial, in denial, indeamna la ignorarea realitatii pana mult prea tarziu - cand deja "cutitul este la os".

3. "Doar la noi". Ajuta la destabilizarea sociala, prin autodenigrari exagerate(!!) punand aproape intotdeauna tare universal valabile pe seama unor inchipuite defecte de grup. Ceea ce creaza pe de o parte la nivel social slabirea coeziunii, iar la nivel psihologic tensiuni ireconciliabile intrucat individul dezvolta, intareste emotii negative in legatura cu grupul din care face parte.

4. "Omul e lup pentru om" / "Nimeni nu are grija de tine". Este din categoria profetiilor autoimplinite, din categoria marului care le strica pe toate. In realitate evolutiv dispunem chiar la nivel fiziologic de neuroni "mirroring neurons" care au rolul de a ne crea senzatia pe care o resimte cel de langa noi. A conlucra, a fi "impreuna" cu cel de langa este o realitate adanca a existentei umane. Dar odata ce apare aceasta mentalitate, doar din temerea ca ar putea fi adevarata - se dezvolta comportamente de protectie, de izolare, care prin ele insele fac afirmatia sa devina reala. In mod firesc, in orice societate exista cativa anormali, care in ciuda majoritatii, normalitatii, in ciuda predispozitiei genetice (sau cazuri de accidente genetice) - vor avea acet tip de comportament. Ei fiind folositi ca exemple de argumentare a afirmatiei "omul e lup pentru oameni" - se ajunge ca de la cateva cazuri izolate, ca masura preventiva sa se raspandeasca starea de autoaparare, de punere a propriei persoane pe primul loc provocand rau celor din jur... doar preventiv.

joi, 13 martie 2025

Cele doua tabere

 Scriind cuiva un raspuns la postarea de mai jos tocmai imi trecu prin scafarlie o ipoteza - societatea de acum, cu un hau in ceea ce priveste capacitatea de intelegere intre cei multi si cei cativa a fsot sadita din comunism, sub bagheta sovieticilor. Si este inca un element din lista de distrugeri sociologice a alora.


Mai la obiect: cei mai in varsta isi amintesc sintagma "omul de tip nou" a comunistilor. Isi amintesc domnia incultilor. Imbecililor inculti dar smecheri, profitori, oportunisti. Iar pe partea cealalta partea din populatie care practica o "rezistenta prin cultura". Cu cat era mai periculos, cu atat mai mult schimbam intre noi carti interzise - copiate, scrise (multiplicate) acasa de cineva la o masina de scris sau mai tarziu trase la xerox.

Iar ipoteza mea este ca existenta acestor doua extreme explica cel mai bine societatea de dupa '89 - de azi.

O societate in care cei multi sunt analfabeti functionali, sunt idioti utili. Omul de tip nou creat de sovietici. Au votat FSN-PSD si mai nou Kremlinescu. Cu odraslele lor pe care le'au "educat" dupa chipul si asemanarea proprie. Extrem de usor de manipulat. Cu o ura viscerala fata de "aia cu cartile". Gandind la nivel mic, cu mentatlitati de ginta, mentalitati tribale.

Iar pe partea cealalta o portiune a societatii aflata la distanta astronomica de ceilalti. 

Dialogul intre cele doua tabere fiind imposibil. 

Ura incultului fiind dublata - pe langa cea nativa, avand si mentalitatea toxica indusa de sovietici, de dispretuire a celui cult, de considerare ca inamic a celui cult. Ceea ce duce la refuzul aprioric al oricarui mesaj venit dinspre "cei putini".

De partea cealalta "incapatanarea" celui educat de nu a inchide ochii, de a nu se intoarce in pestera si a venera zeii - umbre pe pereti laolalta cu cei multi.

Din nou - seria de mentalitati toxice introduse in societatea noastra de catre masinaria sovietica este a naibii de activa si pe cuvantul meu de fost soim al patriei, de fost pionier si de fost soon-to-be-utecist ca nu va disparea de la sine. Cat timp nu se vor face programe sociologice la nivel national de contracarare a mentalitatilor toxice cultivate vartos timp de jumatate de secol (si inca ceva)... ne vom zvarcoli aiurea.

Ceea ce mi'a trezit ideea de mai sus e istorisirea facuta de Dan Voinea despre cum erau tratati intelectualii sub comunism - chiar si hais tarziu, la zeci de ani dupa ce se terminase "epurarea" societatii din anii '50 - cand pentru "delictul" de a detine o carte interzisa un tanar a fost arestat si batut pana la moarte. Cel mai probabil a refuzat sa ii toarne pe cei de la care avea cartea.

https://www.facebook.com/alvaroc3/posts/pfbid02LBiqVS7fvW8yR8DEJfVigvourpfgTiJrrX6yWtHbS7vY6i65FHgzdT8Tn8Wv5oGGl