Lista la care voi adauga in timp pe masura ce imi mai amintesc cate una. Sunt mentalitati care circula intens, au capatat o formulare cunoscuta si recunoscuta, fiind usor de transmis, si au efecte nocive desi aparent unele sunt prezentate ca solutii, altele ca intelegeri ale lumii.
1. "Tu contezi" / "Simte'te bine" - creaza o rasturnare a evaluarii reactiilor / actiunilor sociale. Se prioritizeaza in mod exagerat, superficial starea de bine (cel mai ades de moment - pe termen scurt) a individului, se elimina responsabilitatile contractului social, creand o societate "descivilizata".
2. "Nu te ingrijora", "Don't worry, be happy". Indeamna la refugierea in superficial, in denial, indeamna la ignorarea realitatii pana mult prea tarziu - cand deja "cutitul este la os".
3. "Doar la noi". Ajuta la destabilizarea sociala, prin autodenigrari exagerate(!!) punand aproape intotdeauna tare universal valabile pe seama unor inchipuite defecte de grup. Ceea ce creaza pe de o parte la nivel social slabirea coeziunii, iar la nivel psihologic tensiuni ireconciliabile intrucat individul dezvolta, intareste emotii negative in legatura cu grupul din care face parte.
4. "Omul e lup pentru om" / "Nimeni nu are grija de tine". Este din categoria profetiilor autoimplinite, din categoria marului care le strica pe toate. In realitate evolutiv dispunem chiar la nivel fiziologic de neuroni "mirroring neurons" care au rolul de a ne crea senzatia pe care o resimte cel de langa noi. A conlucra, a fi "impreuna" cu cel de langa este o realitate adanca a existentei umane. Dar odata ce apare aceasta mentalitate, doar din temerea ca ar putea fi adevarata - se dezvolta comportamente de protectie, de izolare, care prin ele insele fac afirmatia sa devina reala. In mod firesc, in orice societate exista cativa anormali, care in ciuda majoritatii, normalitatii, in ciuda predispozitiei genetice (sau cazuri de accidente genetice) - vor avea acet tip de comportament. Ei fiind folositi ca exemple de argumentare a afirmatiei "omul e lup pentru oameni" - se ajunge ca de la cateva cazuri izolate, ca masura preventiva sa se raspandeasca starea de autoaparare, de punere a propriei persoane pe primul loc provocand rau celor din jur... doar preventiv.