..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 24 aprilie 2012

field



un amic mai vechi...

marți, 17 aprilie 2012

copii

 .
din intelepciunea "house" (s1e9):

- ...dacã nu ai ceva, orice, ceva unic...
Este motivul pentru care oamenii normali
au neveste, copii, hobby-uri si ce-o mai fi..
Pentru cã nu au acel lucru unic...
care îi miscã atât de tare si de adevãrat.
Acea chestie unicã la care te gândesti tot
timpul si te face sã fii la limita normalului.
Da, ne face sã ne simþim bine.
Ne face sã fim cei mai buni.
Si nu ratãm decât orice altceva.
(adica... cam totul)
Nu este nici o femeie care sã ne astepte
acasã cu o bãuturã si un sãrut.
Asta nu ni se va întâmpla nouã.

- De aceea a inventat Dumnezeu microundele.

- Da.
Dar când se terminã,
se terminã.

suna familiar.

unul din primele citate care mi'a atras atentia apartine lui Tolstoi. se zice ca ar fi spus ceva de genul "as da toata faima si cartile mele pentru a sti ca o femeie ma astepta cu masa calda si isi face griji pentru mine". acelasi drac. insa una e s'o spui, alta e s'o faci. as pune pariu ca de fapt ar fi vrut sa spuna ca as vrea sa fi putut alege... (o viata comuna), ar fi vrut ca sa se poata opune (esentei) lui si sa aleaga altceva.

si Paler vorbea despre asta. despre viata de familie afectata de cautarile interioare.

timpul trece. si schimba topicurile, schimba abordarile. timpul impreuna cu presiunea sociala (sau culturala - tot aia e in fond) influenteaza ce si cum vorbim, gandim. 

din cand in cand mi s'a propus - mai mult sau mai putin "hic et nunc" - sa devin tata. si intrucat o relatie nu mergea: fie si doar biologic. adica un pic mai mult decat un donator.

azi de dimineata s'a intamplat din nou.

conceptia genetica sa traiasca (in mainile oamenilor comuni). suntem in era in care daca ne dorim copii si nu avem o familie... mergem inainte si facem o selectie pe baza de atribute pe care le dorim: creier, ochi, par...

don't get me wrong - sunt flatat. dar. doua aspecte.

primul aspect. am o teorie care ar sustine ca un copil dotat este un copil creat din si cu dragoste. cred ca putem pune impreuna matematic masurati cei mai bogati dpdv genetic parteneri si nu vor avea impreuna un copil mai reusit decat al unui cuplu care se iubeste. chiar genetic vorbind. argumente ale stiintei oficiale in favoarea acestei teorii se pot gasi in prelegerea lui bruce lipton - where mind and matter meet. alte argumente tin de stiinte neacceptate oficial (azi) asa ca nu le ridic la fileu.

al doilea aspect. de ce vor sa nenoroceasca un copil? 
pentru ca... un copil nascut din dorinta singuratica "vreau un copil" nu din intregirea - implinirea unui cuplu...  
petru ca un individ crescut cu jumatate de modele psiho-socilogice (ma refer la modelele pe care acesta le invata in copilarie de la parinti)...
pentru ca un individ crescut in lipsa unui model de relatie de cuplu... ce fel de relatie va putea avea el la randul lui, cand va veni vremea?
si asa mai departe.

basca aspectul trei: daca as sti ca am un astfel de copil nu m'as putea uita in ochii mei daca nu as avea grija de el. iar daca as avea grija de el fara insa a'i oferi familia de care ar avea nevoie nu m'as putea uita in ochi lui.

dar exact cum spuneam... timpul trece si ne schimba atitudinile, abordarile. m'am vazut facand lucruri pe care cu ani inainte le consideram de neacceptat.
timpul.
sper totusi ca timpul sa nu ma razgandeasca si in aceasta privinta.
.

luni, 16 aprilie 2012

doua

 .
 negresit, oamenii te vor dezamagi din nou si din nou. parafrazare hesse, din povestea celor doi sihastri.

internetul - o poarta catre un infinit de o asemenea abundenta incat nu mai ai posibilitatea de a contempla nemarginirea.

later edit:
...ori ce rost mai are infinitul fara posibilitatea de a('i) contempla nemrginirea?!
.

duminică, 8 aprilie 2012

oboseala

 ...
"cand era obosit incepea sa faca fata mai greu gandurilor. nu mai putea stavili cu usurinta avalansa si atunci avea momente de scindare. acum era aici si in urmatorul moment era dincolo. intr’o barca mica, intre valuri scapate de sub control. 
se smulgea de acolo cu un ras linistit si revenea aici. de ce razi? il intreba ea. ca sa potolesc gandurile.

in astfel de momente avea nevoie de caldura. sa se cuibareasca in ea pentru a face rezista mai usor valurilor."
...

joi, 5 aprilie 2012

brain-storming


 .

cu pornire de la musiu gustave lebon care a aratat ca multimea e mai putin inteligenta decat fiecare membru al sau luat in parte.

 am spus acum cateva zile intr'o discutie ca multimea inseamna si 4 persoane. initial vroiam sa spun 2, dar am mai luat in considerare ca in functie de modul de relationare dintre cele 2 pot fi exceptii. in 3 de asemenea, faptul ca 2 au un consens duce la diminuarea efectului de multime introdus de al 3'lea. dar deja in patru nu mai este posibil. (nu am calculat asta atunci la nivel conceptual, ci doar intuituv, acum am conceptualizat).

multime inseamna de regula 2 persoane: este imposibil sa nu ai zeci de intamplari in care dupa ce ai vorbit cu cineva, cand ai ajuns singur ti'au venit in minte o sumedenie de argumentari inteligente, excelente. care nu ti'au venit cu persoana cealalta de fata - in timpul convorbirii.

pentru ca relationarea cu altul impune o autocenzura din start. nedepasirea unor limite pentru a nu spune absurditati, pentru a nu'ti afecta imaginea sociala. astfel netestarea unor directii care la prima vedere sunt departate de 'numitorul comun' - de media discutiei. dar idei care in forul interior, cand/unde iti permiti sa ai orice fel de ganduri fara a te face de ras, cand le dezvolti descoperi ca sunt directii foarte bune. exact ca la curba lui gauss. cele mai bune si cele mai proaste sunt omise in discutii.

chiar daca in teoria brain-stormingului participantii trebuie sa puna pe masa toate ideile, oricat de proaste li se par la prima vedere, deoarece filtrarea (autocenzura) nu se face totdeauna la nivel constient, individul oricat de convins ar fi ca este safe sa deschida gura, tot nu va fi la fel de creativ-inventiv. asta oricum in conditiile ideale(!) in care grupul intr'adevar are capacitatea de a reactiona pozitiv la orice aberatii, creand o convingere de zona safe - lucru atat de rar incat cred ca grafic se afla pe o asimptota catre 0.

d'asta teoria brain-stormingului este o aberatie.(si d'asta. am mai vazut de la ted un tip care demonstra si el lipsa de potenta a brain-stormingului, nu am retinut pe ce baza o facea el)

fiindca in brain-storming toti membrii se vor autocenzura - si cenzura nu se aplica numai ideilor foarte proaste ci si a celor foarte bune, cenzura este doar in functie de cat de departata este ideea de cursul discutiei, de media sociala. asigura gandire/solutii mainstream. exclude inteligenta.

brain-stormingul are o alta functie pe care o indeplineste cel mai bine: testarea ideilor! mai multe persoane pot depista mai rapid punctele slabe ale unor idei.

dar nu poate crea idei, si m ai mult (si extrem de nociv): datorita limitarii autocenzurii grupul nu va fi capabil sa inteleaga genialitatea unei idei, daca aceasta este pusa pe masa.
.

marți, 3 aprilie 2012

note insomniace

.
pentru ca am pomenit anterior de valoarea umana.

se tot chinuie unii sa o cuantifice stiintific. (de cand cu facultatea de comunicare sunt foarte hilarizat de pretentiile stiintifice ale uamenilor)

la un moment dat unii au masurat'o prin IQ.

 apoi a venit unu' (cu un cerveaux cat pumnu'  - ca si rimeaza) si a masurat'o prin EQ.

 come on... astea sunt doar faţete. si ca orice faţetă care se respecta - sunt si indepartate de esenta, sunt si modificate de catre (prin) unghiul de abordare. sunt inutilizabile ca atare. 

 pana cand nu le va veni mintea la cap si vor folosi normele moralei pentru a o masura (pe valoarea umana)... dejaba.

asa ca vreau o super-mensa. o mensa si cu teste de morala.

la naiba. e 2 noaptea. si nu pot sa adorm. cre'ca starea de flow e de vina! care poate fi indusa si prin muzica. iar urechea mea in ultimele ore a ascultat... ia sa luam de pe lista: rossini, schubert, albinoni, vivaldi, bach. iar acum a inceput beethoven. cica minuet in G. si urmeaza fur elise. pai cum naiba sa opresti o asemenea minunatie pentru ca sa faci o chestie asa puerila cum e a dormi?! (in mod evident raspunsul de maine dimineata va fi cu totul si cu totul altul!)
 .

mensa

.


azi am iesit pozitiv. 
la un test mensa
si daca tot a fost ziua de iesire pozitiva la teste, nu pot decat sa ma felicit ca n'am facut alt test! pregnancy, something...

ahhh... nimic nu este mai placut pentru orgoliul intelectual decat un test de inteligenta care sa'i spuna ca e depasit de situatie! pe cuvant, asa zice. ca am depasit ceea ce poate el masura. si ca sa ma duc la aia sa ma vada. da' sa vina ei la mine daca e p'asa!

si uitandu'ma la curba din graficul rezultatului mi'am zis ca da, e corect asa. aia e curba care iti spune cat de singur sau ne-singur esti cu adevarat. dincolo de relatiile comune, banale, de cunoscutii cu care schimbi vorbe despre bere, vreme si dobanzi. aceea este curba care iti arata cam cu cati oameni poti comunica astfel incat sa nu te simti izolat. sa nu'ti simti gandurile izolate. si izolante.

de regula astfel de teste sunt mici distractii. insa in momentul in care testul este pe pagina mensa romania... cred ca lucrurile stau ummpic mai serios.

- - -

 zilele astea o tema predominanta pe care o intalnesc este starea de flow. din coincidenta (!) vreo doua speech'uri am vazut pe tema (a si b). pe primul il consider mai mult o lectie de management, pe al doilea cam ne-amaising dar cu o schema la final foarte edificatoare. schema care arata ca starea de flow este puternic relationata cu o emotie a unei provocarii incitante (challenge) si o concentrare a atentiei pe un anumit subiect - concentrare in asemenea masura incat sa ignori (involuntar) o parte din semnalele primite de la propriile organe de simt (foame, localizare spatiala, durere samd). 

iar cand atentia eliberata de la actiunile de constientizarea fizica se muta nu pe o actiune ci pe o non-actiune, ori pe constientizarea sinelui avem de a face cu meditatia. cu una reusita.

asa cum unii sunt adrenaline-junkies, eu cred ca sunt flow-junkie! inca de mic cam orice fac, fac cu scopul de a atinge acea stare. matematica, sah, chitara, meditatie, tenis, kendo, sapa la via unui amic, spart beton cu ranga, dat zapada...
daca o activitate nu are sanse de a ma duce acolo (curatenie in casa)... chances are... sa nu se intample prea des.

- - -

si daca initial faptul ca sunt pasibil de mensa m'a facut sa cred ca ca mi'am gasit compatriotii... dupa ce a trecut valul de adrenalina al orgoliului am inceput sa imi amintesc ca.

ca inteligenta ridicata nu presupune si calitate umana (desi eu consider ca e o dovada de minima inteligenta a intelege ca binele personal este substantial legat de binele comun. iar a te ocupa de binele comun este mult mai eficient pentru obtinerea binelui personal).

ca inteligenta ridicata presupune o mult mai scazuta capacitate de comunicare: stii din experienta ca tu ai dreptate (statistic-matematic demonstrat) intr'o proportie suficient de mare incat... e greu sa'i auzi pe ceilalti.

 ca inteligenta ridica la fileu un orgoliu destul de greu de combatut, el fiind chiar justificat - considera unii. 

asa ca sunt sanse ca mensa sa nu fie totusi raiul discutiilor pe care il visez.

 totusi mensa ar putea fi o chestie buna. ar putea fi un loc care sa ofere subiecte incitante si utile pentru binele comun, daca nu neaparat si parteneri placuti de discutie.  

 o chestie totusi m'a intristat... frustrat... legat de testul asta.
 faptul ca nu am stiut de el inainte sa moara tata. inainte ca sa'i afecteze cancerul creierul. la cata nefericire a primit, o astfel de recunoastere semioficiala i'ar mai fi alinat... cate ceva. fiindca stiu ca si el ar fi dat testul asta cu roatele'n sus.

.