..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 5 aprilie 2012

brain-storming


 .

cu pornire de la musiu gustave lebon care a aratat ca multimea e mai putin inteligenta decat fiecare membru al sau luat in parte.

 am spus acum cateva zile intr'o discutie ca multimea inseamna si 4 persoane. initial vroiam sa spun 2, dar am mai luat in considerare ca in functie de modul de relationare dintre cele 2 pot fi exceptii. in 3 de asemenea, faptul ca 2 au un consens duce la diminuarea efectului de multime introdus de al 3'lea. dar deja in patru nu mai este posibil. (nu am calculat asta atunci la nivel conceptual, ci doar intuituv, acum am conceptualizat).

multime inseamna de regula 2 persoane: este imposibil sa nu ai zeci de intamplari in care dupa ce ai vorbit cu cineva, cand ai ajuns singur ti'au venit in minte o sumedenie de argumentari inteligente, excelente. care nu ti'au venit cu persoana cealalta de fata - in timpul convorbirii.

pentru ca relationarea cu altul impune o autocenzura din start. nedepasirea unor limite pentru a nu spune absurditati, pentru a nu'ti afecta imaginea sociala. astfel netestarea unor directii care la prima vedere sunt departate de 'numitorul comun' - de media discutiei. dar idei care in forul interior, cand/unde iti permiti sa ai orice fel de ganduri fara a te face de ras, cand le dezvolti descoperi ca sunt directii foarte bune. exact ca la curba lui gauss. cele mai bune si cele mai proaste sunt omise in discutii.

chiar daca in teoria brain-stormingului participantii trebuie sa puna pe masa toate ideile, oricat de proaste li se par la prima vedere, deoarece filtrarea (autocenzura) nu se face totdeauna la nivel constient, individul oricat de convins ar fi ca este safe sa deschida gura, tot nu va fi la fel de creativ-inventiv. asta oricum in conditiile ideale(!) in care grupul intr'adevar are capacitatea de a reactiona pozitiv la orice aberatii, creand o convingere de zona safe - lucru atat de rar incat cred ca grafic se afla pe o asimptota catre 0.

d'asta teoria brain-stormingului este o aberatie.(si d'asta. am mai vazut de la ted un tip care demonstra si el lipsa de potenta a brain-stormingului, nu am retinut pe ce baza o facea el)

fiindca in brain-storming toti membrii se vor autocenzura - si cenzura nu se aplica numai ideilor foarte proaste ci si a celor foarte bune, cenzura este doar in functie de cat de departata este ideea de cursul discutiei, de media sociala. asigura gandire/solutii mainstream. exclude inteligenta.

brain-stormingul are o alta functie pe care o indeplineste cel mai bine: testarea ideilor! mai multe persoane pot depista mai rapid punctele slabe ale unor idei.

dar nu poate crea idei, si m ai mult (si extrem de nociv): datorita limitarii autocenzurii grupul nu va fi capabil sa inteleaga genialitatea unei idei, daca aceasta este pusa pe masa.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.