..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 7 mai 2013

Linux – NU de pe linux.org

.
Sistemul romanesc de invatamant sucks. Stim, e veche problema…
Insa nici de altii nu mi’e rusine. 

Exista ideea ca aia de afara, din occident, sunt la obiect, fac lucrurile eficient tac-pac.

Pe naiba!

Voila un examplu de tutorial, de afara. De pe linux.org.

Una bucata tutorial citita de curiozitate, ca sa treaca timpul la birou cu chestii din domeniu.
crappy-shity loosing time!
Do NOT use it!
Ca un tutorial pentru begginers, cica nu e nevoie sa cunosti nimic. Frumos, nu?
Insa asta e ca la noi, adica doar declarativ. Pentru ca in realitate cursul pt begginers are doua tipuri de mesaje: ce sa faci - dar fara sa iti spuna cum sa faci (de exemplu: "configurezi partitiile") sau invers, iti spune cum sa faci, dar fara sa iti spuna ce naiba faci (de ex: "apesi esc, apoi apesi i apoi scrii..."). Si niciodata una nu este completarea celeilalte.
 O gramada de timp pierdut, pagini intregi de cuvinte, glumite... fara informatie utila. Si apoi iti spune… acum trebuie sa fi ajuns deja la pasul z! Brusc si fara ca gargara pusa pe pagini intregi sa aiba vre’un aspect tehnic, util, practic.
Dupa aproape 10 ani de IT, statistic vorbind, aceasta tipologie de cursuri inutilizabile sunt predominante - peste 95%. Daca nu ai pe cineva care sa iti explice cu adevarat diverse elemente... singur cu cursurile poti cel mult sa te imbolnavesti de nervi, ca de invatat exclusiv din ele nici nu se poate pune problema. Singurele cursurile care mi'au placut si pe care le'am gasit extrem de utile (de la Nuggets si de la Lynda) au fost totusi cursuri din zone in care cunosteam deja ceva, deci este posibil ca si ele sa iasa din zona utila pentru incepatori singuratici. Si asta nu se intampla doar in zona brandurilor (ex Microsoft) unde clar interesul e ca sa ai nevoie de cursurile contra cost, dar peste tot. Programare, java, php, linux, pe site’uri dedicate free-learning, pe forumurile de profil...

Asta o pot intelege in doua feluri.
Primo – incearca sa’si protejeze teritoriul de noi-veniti, zambindu’le prietenos si lovindu’i in pantece, pentru ca sa le treaca cheful de a mai intra in zona lor. Dar mi se pare putin probabil sa fie asta o dorinta generalizata a celor ce creaza cursuri moca.
Secundo – pur si simplu sistemul lor de invatamant e la fel de crappy ca al nostru, si nu creaza modele sanatoase / functionale de transmitere a cunoasterii.

Asa ca da, sistemul nostru de invatamant sucks, dar... bag seama ca nici ei nu sunt mai breji.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.