..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

vineri, 24 iunie 2016

Noi vs multime

.
Ni se tot arata asta:



Si de fiecare data imaginea e insuficient interpretata. Cei care au si un dram de cultura stiu(!) ca o multime nu va fi capabila de asemenea miscari. Indivizi da, insa grosul multimii niciodata. Pe acest joc masluit s'au si bazat cei de la putere cand au acceptat democratia ca forma de guvernamant. Stiau din start ca le va fi mult mai usor sa se erijeze in conducatori legitimi fiindca multimea... e multime. Nu are forta decizionala, nu are gandire, e incoerenta, e neomogena.

De fiecare data cand ni se arata imaginea asta... se confunda “noi” cu “multimea”.
Si se tot spune ca noi avem puterea. Noi avem puterea...

Mai precis, de fapt, multimea este cea care ar(!) avea puterea.
Si multimea chiar ar avea’o.
Daca nu ar fi exact ceea ce este: multime!

Diferenta dintre noi si multime. “Noi” suntem cativa indivizi agregati prin elemente comune, gandiri similare, cu un set coerent de idei. “Noi” suntem un grup.

In schimb, pe de o parte multimea este o masa incoerenta, neagregata, cu componenta divergenta.
Pe de alta parte multimea este acel actor social caracterizat prin capacitate decizionala proasta, usor manipulabil!

Din acest motiv democratia este un joc masluit.

Il avem (a) pe Erasm (din Rotherdam), unul din cei mai ferventi sustinatori al introducerii democratiei considerand viabila varianta in care votanti sunt doar unii membri ai societatii, nu toti trepadusii lipsiti de minime facultati cognitive, de minima cultura...
Si avem acum (b) votul universal. Unde multimea este actorul principal, care evident joaca dupa cum i se spune. De catre regizor, scenarist... si altii.

Aveam o sansa pana la introducerea votului universal. Acum e prea tarziu. Cei care ar face regulile de triere ar fi – evident – cei de la putere, evident in interes personal. Iar pe de alta parte, prostul de rand, imbecilul, obisnuit atata timp sa fie numit om intreg in timp ce principala lui placere e sa ragaie dupa bere la fotbal in fata televizorului... nu va mai fi renuntand la titlul nemeritat pe care l’a primit. La rolul dominant pe care il are. 

Pentru ca prostul este folosit de catre guvernanti ca masa opresiva impotriva celor inteligenti. De fiecare data cand exista pericolul ca unul, sau mai multi indivizi inteligenti sa impinga la corectarea societatii este trimisa prostimea impotriva lor... Fie ca prostimea e imbracata in haine de mineri, fie ca e imbracata cu hainele fortelor de ordine, fie ca sunt hipsteri ce isi schimba directia rapid dupa orice e considerat a fi la moda!

 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.