..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 10 decembrie 2020

Din seria dezamagirilor

.
Pe facebuc, contul (neoficial) Gabriel Liiceanu posteaza ca preambul la un articol pe marginea unui mic scandal: "Multă vreme am crezut că omenia și caracterul unui om trec în mod obligatoriu prin cultivarea minții. „Culturalismul” lui Noica m-a făcut să cred că etica presupune o formă înaltă de școlire. Acum, după ce am cunoscut atâția și-atâția ticăloși culți, nu mai cred asta. Cultura – acum știu – lucrează cu materialul (genetic) al „clientului”. Ea nu dă garanția nașterii unui caracter, nu oferă prin ea însăși temeiul personalității. Pe acesta ți-l dai, filtrând tot ce s-a întâmplat cu tine până la o anumită vârstă. Cultura poate rafina caracterul deja existent, îi poate da stil, dar nu-l poate naște."

Asa ca am simtit nevoia de a rapunde:
...In mod similar cultura nu creste inteligenta, nu este garant al unei inteligente superioare, nu este proportionala cu inteligenta.
Aceste lipsuri sunt catastrofale. Pentru cultura in sine, pentru cum este vazuta cultura si pentru toxicitatea asupra umanismului (nivelului umanismului din societate, din individ) pe care o pot produce "oameni de cultura" (dar fara inteligenta pe masura culturii ori fara caracter / etica pe masura culturii ori fara ambele).
Pe de alta parte astfel de "orbiri" pe care le tot prezentati sunt cutremuratoare. Un om de o astfel de cultura sa creada multa vreme lucruri a caror falsitate le'am descoperit foarte devreme - unele in adolescenta, altele pe la 20 de ani - creaza enorma dezamagire si recul pe masura.
Fiindca nu este singura "orbire". Acum cativa ani ma uitam cum sustineti de pe scena ateneului la finalul primei serii de conferinte Aqua Humanitas ca natura buna a omului va face sa dispara (ca prin miracol) toate pericolele iminente pe care le'a produs in epoca moderna societatea, omul. Ati marturisit acea orbire in "asteptand alta omenire". Dar ati dublat'o apoi cu alta. Si altele similare, dureros de multe.
Trist.
Ca sa mai existe o speranta de recreare a unui respect pentru cultura sistemul trebuie imbunatatit. Trebuie corelata capatarea legitimitatii in lumea culturala cu dovedirea si a unei inteligente si a unei etici pe masura nivelului cultural atestat.
Banuiesc ca suna utopic pentru multi o asemenea idee.
Iar pentru cei cu carente in cele doua suna chiar inspaimantator ori revoltator.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.