..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 14 martie 2012

notite

azi in metrou, uitandu'ma plictisit am gasit in telefon doua notite pe care nu stiu de ce, cand si pentru cine le'am facut:

a. DDR PC2100;
b. this partition does not have a valid system partition.

...viata de it'st...
.

alegeri

.
ganduri cu noaptea’n cap.

trezit pe la 5…
la 6 am renuntat sa mai incerc sa adorm.
la 7 am inceput sa casc.

cred ca exista – la extrem, in valori ‘absolute’ – patru tipuri de organizatii, in functie de combinatiile date de doua elemente: valoarea umana si valoarea profesionala a membrilor.

din nefericire valoarea umana nu conditioneaza valoarea profesionala.
si nici invers.
(decat poate in cazuri de excelenta, unde e greu de afirmat daca una a determinat'o pe cealalta sau daca cele doua componente nu erau de fapt existente independente una de cealalta de la bun inceput)

iar ceea ce strica balanta este printre altele si regula lui murphy care spune ca inevitabil omul tinde catre nivelul sau de incompetenta.

valoarea umana ar avea morala care ar functiona ca frana pentru a nu ajunge in acea pozitie de incompetenta. insa lumea de azi striga atat de puternic ca ‘meriti mai mult, mai mult, mai mult...’, incat e greu pentru individ sa nu fie convins ca merita o pozitie... mai mult.

valoarea profesionala nu cunoaste morala. insa i se dadea etica cu rol de a mima comportamentul dat de valoarea umana. astfel incat in lipsa unui climat sanatos, macar sa creeze unul respirabil. etica se intalneste mai mult in cursuri si discursuri, in realitate sunt doar niste cutume sau proceduri firave.

revenind la cele patru tipuri de firme, deoarece extrem de rar se intalnesc cele doua valori, am avea dupa cum urmeaza:

si valoare umana si valoare profesionala.
este idealul - evident. as vrea sa cred ca exista, dar la fel de mult vreau totusi sa fiu totusi conectat cu realitatea... (cu nesimtirea realitatii – cum imi  spunea cineva cu vreo 10-15 ani in urma, intr’o noapte cu vin, pink floyd, deep purple si multe vorbe)

valoare umana ridicata. (slaba valoare profesionala)
mediu de lucru placut dar la nivel profesional – frustrant. iar ca agent economic – necompetititv.
(de regula avansarile se fac pe baza valorii umane)

valoare profesionala ridicata. (slaba valoare umana)
mediu de lucru – sterp, inuman.
(avansarile se fac in baza valorii profesionale)

nici una, nici cealalta.
tot prin nesimtirea realitatii – un foarte raspandit tipar de organizatie.
(avansarile se fac... politic)

…cam asa ar trebui sa inceapa un ghid (onest) de indreptare profesionala pentru juvenili. impreuna cu mentiunile ca in cadrul aceleiasi organizatii pot exista enclave din categorii diferite dar top managementul determina nota generala.
.

luni, 12 martie 2012

dinozauri

.
desi speciile pe cale de disparitie sunt din ce in ce mai protejate (cel putin declarativ), pentru specia intelectualului vesti bune inca nu se arata.

cum ajungem la concluzia asta?

pai pentru a avea un intelectual autentic, ocupatia de baza a lui trebuie sa fie cultura. fiindca nu poti dobandi / mentine o baza culturala puternica in timpul liber. poti avea astfel - ca hoby - doar una care sa impresioneze omul de rand (si asociat sa creeze si firestile divergente si / sau animozitati), dar atata tot.

cu cat este platita cultura ca ocupatie de baza? 200 de euro pe luna. 300 in cazul in care il prinzi le barbosu’ de’un picior.
aaa… nu cunosc profesii cu salarii mai mici.  (operator calculator la primarie la juma’ de norma am auzit ceva la vreo 5 milioane daca ma ajuta corect memoria)
in rest, oameni cu certe calitati si capacitati… coafeze, instalatori, soferi… macar un 20 de milioane. sofer de taxi intre 40 si 60 (de milioane) in functie de luna - un cunoscut.
cand am lucrat in vacanta clasei a XI'a pe un santier - la negru - am castigat de 4 ori mai mult decat un profesor cu vechime 18 ani. eu inca nu aveam 18 ani cu totul!
cand m'am angajat la 19 ani bucatar (cu carte de munca) am castigat de 3 ori mai mult decat acelasi profesor din prima zi in care am pasit in bucatarie si n'as fi vrut sa fac cuiva de mancare bazat pe ceea ce stiam atunci...

apoi! ce fel de oameni se indreapta voluntar catre cele mai mici salarii posibile? cei care sunt convinsi ca nu pot mai mult… cei care sunt convinsi ca nu merita mai mult… si sfintii! pentru ca pentru a trai la nivelul de lipsuri materiale pe care ti’l ofera un salariu de 200 de euro trebuie fie sa ai niste probleme psihice semnificative (sa le numim generic masochism) fie sa fii sfant!

asa am ajuns la urmatoare intrebare: care o fi rata de sfinti in cei din invatamant? (sa nu uitam ca din sfintii in viata - activi - si biserica isi cere partea ei – chiar mai abitir decat invatamantul – sau ministerul culturii - eu nu am vazut nicaieri chemarea: esti sfant? fa’te invatator!)

pentru concluzie avem asa: intelectualul veritabil – omul de cultura care profeseza (ca invatator – pentru ca asta este oricum forma cea mai utila social prin care un astfel de om foloseste societatii) – traieste intr’un mediu care ii ofera din plin lipsuri materiale – si mai mult: mediu populat predominant de indivizi cocarjati intentionat asupra nefericirii.
si daca are cineva impresia ca aceasta stare de fapte nu ne priveste pe toti adaug doar ca acestia sunt oamenii care ne (va - ca io nu) educa copii! iar  educatia este partiala cunoastere ‘stiintifica’ dar predominant: tipare de gandire.

deci statul roman de azi ne planifica un viitor sublim, dar care lipseste cu desavarsire!
din acest motiv titlul este dinozauri. intai ca referire la intelectualii autentici-reali, apoi cu referire la viitorul civilizatiei noastre.



joi, 1 martie 2012

.
incercari de a provoca-instiga primavara.
- sambata am deschis larg geamurile din sufragerie. (duminica a trebuit sa le inchid la loc)
- sambata am scos florile pe pervaz. (luni a trebuit sa le bag in casa la loc)
- de vineri-sambata nu mai port caciula. (cred ca am racit. la loc.)
.

the best

.
desi evident nu mai era nevoie sa afirm, iata ca o spun, i'm the best.

asta conform inc via linkedin:

8 Qualities of Remarkable Employees

Forget good to great. Here's what makes a great employee remarkable.

1. They ignore job descriptions.
2. They’re eccentric...
3. But they know when to dial it back.
4. They publicly praise...
5. And they privately complain.
6. They speak when others won’t.
7. They like to prove others wrong.
8. They’re always fiddling. 
Great employees follow processes. Remarkable employees find ways to make those processes even better, not only because they are expected to… but because they just can't help it.
(articolul mai contine si explicatii)
si e al naibii de corecta explicatia pentru asta:  because they just can't help it!!!

ba chiar mai bun pentru ca fac des exceptie la punctul 4. :D

o singura problema. nu stiu la ce lume face referire articolul, ca in lumea in care traieste ilustra mea persoana aceste calitati sunt cele care iti asigura un status de oaie neagra, amenintari cu rezilierea contractului si anchete disciplinare.

firesc acesta este un pamflet si orice asemanare cu fapte sau intamplari reale este o coincidenta fenomenal de uimitoare de necrezut!
.