..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 12 martie 2012

dinozauri

.
desi speciile pe cale de disparitie sunt din ce in ce mai protejate (cel putin declarativ), pentru specia intelectualului vesti bune inca nu se arata.

cum ajungem la concluzia asta?

pai pentru a avea un intelectual autentic, ocupatia de baza a lui trebuie sa fie cultura. fiindca nu poti dobandi / mentine o baza culturala puternica in timpul liber. poti avea astfel - ca hoby - doar una care sa impresioneze omul de rand (si asociat sa creeze si firestile divergente si / sau animozitati), dar atata tot.

cu cat este platita cultura ca ocupatie de baza? 200 de euro pe luna. 300 in cazul in care il prinzi le barbosu’ de’un picior.
aaa… nu cunosc profesii cu salarii mai mici.  (operator calculator la primarie la juma’ de norma am auzit ceva la vreo 5 milioane daca ma ajuta corect memoria)
in rest, oameni cu certe calitati si capacitati… coafeze, instalatori, soferi… macar un 20 de milioane. sofer de taxi intre 40 si 60 (de milioane) in functie de luna - un cunoscut.
cand am lucrat in vacanta clasei a XI'a pe un santier - la negru - am castigat de 4 ori mai mult decat un profesor cu vechime 18 ani. eu inca nu aveam 18 ani cu totul!
cand m'am angajat la 19 ani bucatar (cu carte de munca) am castigat de 3 ori mai mult decat acelasi profesor din prima zi in care am pasit in bucatarie si n'as fi vrut sa fac cuiva de mancare bazat pe ceea ce stiam atunci...

apoi! ce fel de oameni se indreapta voluntar catre cele mai mici salarii posibile? cei care sunt convinsi ca nu pot mai mult… cei care sunt convinsi ca nu merita mai mult… si sfintii! pentru ca pentru a trai la nivelul de lipsuri materiale pe care ti’l ofera un salariu de 200 de euro trebuie fie sa ai niste probleme psihice semnificative (sa le numim generic masochism) fie sa fii sfant!

asa am ajuns la urmatoare intrebare: care o fi rata de sfinti in cei din invatamant? (sa nu uitam ca din sfintii in viata - activi - si biserica isi cere partea ei – chiar mai abitir decat invatamantul – sau ministerul culturii - eu nu am vazut nicaieri chemarea: esti sfant? fa’te invatator!)

pentru concluzie avem asa: intelectualul veritabil – omul de cultura care profeseza (ca invatator – pentru ca asta este oricum forma cea mai utila social prin care un astfel de om foloseste societatii) – traieste intr’un mediu care ii ofera din plin lipsuri materiale – si mai mult: mediu populat predominant de indivizi cocarjati intentionat asupra nefericirii.
si daca are cineva impresia ca aceasta stare de fapte nu ne priveste pe toti adaug doar ca acestia sunt oamenii care ne (va - ca io nu) educa copii! iar  educatia este partiala cunoastere ‘stiintifica’ dar predominant: tipare de gandire.

deci statul roman de azi ne planifica un viitor sublim, dar care lipseste cu desavarsire!
din acest motiv titlul este dinozauri. intai ca referire la intelectualii autentici-reali, apoi cu referire la viitorul civilizatiei noastre.3 comentarii:

  1. excuse me...insa ma uitam zilele trecute intr-un tabloid in timp ce stateam la o coada...un cleric are salar de 4 ori mai mare decat un medic cu vechime de minim 10 ani parca...intrebare este de ce?

    RăspundețiȘtergere
  2. probabil pentru a nu mai atrage sfintii in breasla duhovniceasca. si a'i lasa sa se faca profesori. ori medici. cate sacrifcii nu face biserica pentru binele neamului!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...desi sursa informatiei fiind cea mentionata... n'as baga mana in foc.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.