..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 26 februarie 2014

Liiceanu. Si Cartea care formeaza.

.
"Certitudinea ca numai cartea poate naste o specie umana superioara? Da, asta este, pentru mine, o certitudine. Oricum, drumul catre aceasta specie trece prin carte."

M'am oprit aici din citit pentru ca imi explodasera din nou gandurile legate de impotenta unei carti de a ridica, de a crea evolutie itnr'un om – observata in viata concreta, la cativa apropiati. Si gandurile legate de faptul ca o carte este o lupa. Care mareste materialul pe care il gaseste in faptura umana. Inteligentul devine mai inteligent, omul cult mai cult, prostul mai prost, orgoliosul mai orgolios, egoistul mai egoist si asa mai departe. O lupa nu este buna in sinea ei ci in functie de cum este folosita. Si ma tot lupt de multi ani de zile sa spun celor din jur acest lucru si nu observ un efect, nu observ uneori nici macar credibilitate in fata acestei idei. 

Dupa ce se calmeaza un pic gandurile ma reintorc la carte si ma loveste o surpriza.

"Trebuie vazut insa cum. Pentru ca, a priori, cartea nu este o garantie nici pentru obtinerea unui caracter si nici macar pentru o inteligenta superioara. Exista mari cititori ticalosi sau prosti."

Eh, macar acum am un aliat in aceasta opinie. 

Cum?

Intrebarea se pune pe doua nivele.

Pe palierul imediat, cum reuseste o carte sa ridice un ticalos sau un prost. Printr’o scriere care sa provoace empatie. Axata pe empatie, pe exemple in care grija fata de aproape este utila si celui ce o emite, astfel scotand ticalosul din starea de egoism si dandu’i prostului modele de comportament la care altminteri nu  accede prin propria ratiune.
Iar cei ce nu sunt ticalosi ori prosti… cartea curata ii cultiva, ii dezvolta fara a fi necesare griji suplimentare. Iar daca sunt suficient de inteligenti vor evita si efectele nocive ale cartilor cu aparenta solida dar cu fond sucit.

Al doilea palier este  cel in care ne lovim de cum ajung cartile potrivite la grupele potrivite? Fiindca filtrarea este interzisa. Desi este o lectie banala a naturii, care ne demonstreaza ca o planta nu creste cu toate substantele din lume la radacina ei, ca lumina trebuie filtrata in functie de tipul de planta… in lumea oamenilor moderni se face fix invers. Se postuleaza ca individul necrescut trebuie sa fie in contact cu totul si sa aleaga singur, inainte de a isi fi creat un sistem imunitar, o baza solida culturala si rationala care sa il ajute sa faca fata ideilor otravite, pervertite, pervertibile.

Asa ajung la concluzii urate. Cartea a fost una din nenorocirile active ale lumii moderne, intrucat a permis accesul la idei otravite celor multi, incapabili de a le rezista, imbolnavindu'i sau amplificandu'le nivelul de boala. Sau a permis accesul la idei corecte celor multi, incapabili de a le intelege corect...! Si astfel s'a creat haos in lumea ideilor, intrand mai apoi in ea indvizi complet incapabili. Si juriul fiind format din cei multi, incapabili... apres moi le deluge.
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.