..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 4 martie 2014

inca un an



.
Imi este greu sa… cand vad ca ideile mele sunt atat de departe de cei intre care traiesc. Fie ca topic fie ca adancime. Fie ca grad de inteligibilitate. Adica in toate aspectele vectorului: directie, sens si marime.

Mi’e greu sa vad ca lucrurile care ma fac pe mine sa tresar interior, care ma fac sa ma intorc - fie si temporar - la o stare activa (de viata), pe cei din jurul meu ii lasa reci, impasibili.  

Chiar si atunci cand scriu cat de inteligibil pot, ajung sa vad ca cei din jurul meu... Nu sunt nici macar atinsi de importanta subiectului, ca nu le este limpede ceea ce am spus. Si de ce este atat de important ceea ce spun.

Este greu sa ajung inca, dupa atata timp, sa ma intalnesc in subiecte, idei, pareri... Tot (doar) cu cei de dincolo de hartia  cartii. La distante mari fizice si temporale. Eliade, Hesse, Paler, Liiceanu, Nietzsche imi sunt cei mai apropiati acum. Cu ei am discutii de o bere, de o iesire seara. Pe hartie.

E greu.
.

8 comentarii:

  1. Ma gandesc ca poate si dintr-un sentiment de inferioritare ceilalti nu reactioneaza la cele spuse de tine :)
    Uite, eu am o cunostiinta, doxa omul, cu care nu pot comunica dar l-as asculta la nesfarsit. Asta pt ca pur si simplu orice as spune mi se pare stupid iar cateodata vorbeste pana in profunzimea subiectului, pe care o pot eu percepe, fara sa mai pot adauga ceva. Zic si eu...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc.
    Dar cred iti dai seama cum ii tiuie urechile de singurate.
    Si nu numai in idei, dar si in ceea ce priveste apartenenta la un sociogrup (the Maslow stuff... - nevoia de a apartine unui grup)

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa gasesti probabil grupul ala sau poate chiar persoana intr o zi...

    RăspundețiȘtergere
  4. din ce in ce mai putin probabil.
    uite, a mai trecut "inca un an"...

    RăspundețiȘtergere
  5. acum cateva saptamani am petrecut cateva ore discutand cu un tip care isi facea lucrarea de doctorat la pshihologie.
    ma chemase sa il ajut cu material pentru echilibrarea emotionala.
    dupa circa o ora si jumatate discutia a deviat din mirarile lui despre "de ce nu scrii o carte?", "de ce nu esti profesor?". a spus ca are destui profesori care sunt clar sub nivelul meu.
    pe moment a fost magulitor.
    dar apoi vorba lui Rebreanu din Adam si Eva "la sfarsit te trezesti singur in fata"...
    am gasit insa saptamana trecuta o usa catre o dimensiune mai larga a uni cunoscut care trece spre postura de prieten. vedem ce'o iesi din asta.
    multumesc pentru cuvintele bune.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca mi-as permite, te-as angaja pe post de insotitor. Ar fi interesant sa am cate un profil psihologic despre cei din jurul meu. Oricum, sa ne tii la curent cu noul prieten.. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. mi'am imaginat in timp o multime de joburi neobisnuite care sa se potriveasca cu capacitatile mele. pe asta de care spui am vazut'o mai degraba ca un consultant, fie pt hr, fie pt manageri, fie pentru negocieri.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma regasesc 99% in randurile tale. Doar ca eu stau de vorba cu Cioran, Schopenhauer, Goethe si Nietzsche :)

    La inceput singuratatea e dificila, e greu de suportat, apoi te obisnuiesti. Devine o stare de fapt. Cea mai buna prietena. Pana intr-o zi cand devine de-a dreptul insuportabila, sfasietoare poate si datorita contrastului cu conditiile exterioare. In ultimii ani, mi se pare ca lumea a luat-o complet razna. Cum bine spui, intr-o alta postare, lumea se prabuseste.

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.