..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

vineri, 30 mai 2014

Lansare


.
Again si din nou conferinta microsoft. La fel ca si ultima data, lansare de noua versiune SQL (baza de date marca Microsoft).

Unde am auzit foarte putine lucruri despre SQL. Am auzit foarte multe despre cloud. A fost in fapt o sesiune de marketing pentru doua lucruri: servicii cloud si… o dracie – BI.
Pun pariu ca vor fi o multime de manageri care dupa aceasta sesiune se vor duce „acasa” si le vor cere oamenilor de la IT sa le faca aia. Pentru ca aia arata ca o chestie din star trek. Tu scriai cuvinte si by mirical iti apareau in fata ochilor rapoarte puse direct in grafice interactive, cu harti, cu bilute, cu o gamada de chestii frumoase. Ce manager de corporatie nu viseaza sa scape de cosmarul raportarilor, si sa obtina ieri orice raport ii trece maine prin cap?! Pur si simplu tu scrii number of bills payed last month by product by payment type si pe masura ce scrii iti apar propuneri de raport plus graficele si numerele si informatiile despre ceea ce ai apucat deja sa scrii.

Fenomenal nu?

Evident, s’a evitat sa se spuna ca de fapt nu se scapa de oamenii de IT care stau si scriu codul pentru rapoarte – asa cum se subintelegea (minciuna implicita, nu explicita). Iar daca acum omul de IT este bun si iti intelege destinatia (utilitatea) raportului va sti sa iti filtreze datele astfel incat ciorba finala sa fie in acord cu realitatea. Insa maine, omul netehnic, cu o privire unilaterala (fie sales, fie operational, fie financiar) a businessului cand isi va crea raportul cu manuta lui, din cuvinte, va obtine date pe care le crede corecte, dar de fapt sunt departe de adevar. In 90% din cazuri, ca business analist, am avut cererile de rapoarte de la clienti puse gresit in cuvinte(!). Ceea ce ma punea calitativ peste oricine era faptul ca eu intelegeam ce vrea sau ce are nevoie de fapt(!) la mare distanta fata de ceea ce spune ca vrea sau ca are nevoie. Si in plus, cunoscand baza de date si businessul in intregul lui ansamblu – nu fractionat ca oamenii din diferitele sectoare ale lui – stiam ce filtre suplimentare sunt necesare pentru ca informatiile sa fie corecte, filtre pe care omul de business nu le va cunoaste niciodata, sau alte filtre pe care omul de business le stie dar nu isi da seama ca interfereaza cu ceea ce interogheaza sau pur si simplu uita de ele, pentru ca el are alt job, alte preocupari, atentia lui este in alta parte.

Iar al doilea aspect. La prezentarea rapoartelor care se construiesc singure, lucrurile mergeau smooth pentru ca (a) omul de la botoane stia(!) care sunt cuvintele cheie care pot fi folosite si (b) cineva deja lucrase inainte in culise astfel incat acele rapoarte sa functioneze. Adica toata munca pe care azi omul de IT o face pentru un raport si din cauza careia omul de business asteapta rezultatele, si pe care Microsoft promite (implicit) sa o elimine, de fapt se muta inaintea cererii, nu dupa cerere. Inainte sa existe cererea, omul de IT trebuie sa isi imagineze toate intersectiile de date si sa creeze legaturile corecte. Si un eventual dictionar de sinonime.

Altceva. S’a facut o paralela pe care o vad destul de corecta. In lumea IT se intampla fenomenul care a fost si in lumea financiara, la nasterea sistemului bancar. Cativa indivizi au zis hai sa tii banii la noi, fiindca acasa la tine nu e asa sigur cum e la noi. Si in plus, cand calatoresti ai acces la ei fara sa risti purtandu’i cu tine. Foarte frumos si corect. Numai ca evident nu trebuie uitat ca aceste servicii nu au aparut din grija pentru tine ci din grija pentru buzunarul lor. Si mai rau, din cauza acestui sistem lumea intreaga este expusa unor crize financiare naucitoare, si foarte dureroase pentru nivelul de trai al tuturor, mai putin al celor care le provoaca! Este trocul intre siguranta si control. Exista o siguranta, dar clar ea nu este la dispozitia ta! Obtii o siguranta pe care nu o controlezi deloc...

Si o chestie interesanta. L’am vazut vorbind pe romanul care este in echipa de arhitecti  ai Microsoft SQL. That’s something…!
  
Cat despre SQL - de fapt sarbatoritul sub numele caruia s’a facut lobby pentru alte chestii – am auzit foarte putin. O singura chestie notabila. Se lauda ca in editia 2014 au introdus o tehnologie care duce la o crestere de viteza care ii zice iepurelui „lenesule!”. Iepurele fiind competita. Ar face chestia asta ducand in memorie (RAM) actiuni care inainte se faceau prin scriere pe disk, eliminand I/O (acestea ramanand doar pentru scrierea logului). Si o chestie buna la treaba asta e ca – spre deosebire de alte imbunatatiri din trecut – trecerea in memorie se poate administra, dupa cum considera necesar clientul, poti alege care tabele sunt urcate in memorie samd.

In rest, numai cloud-cloud-cloud-cloud…(din nou o disparitie a unei subspecii a omului IT - adminul...)

Ca om tehnic, interesat de how-to... niente. Nesatisfacut. Cum functioneaza, cum faci... fie erau la nivel macro, principial (cu ceva utilitate practica), fie la nivel micro (exclusiv utilitate de impresionare a astistentei).

Si partea sociala. Am vazut cativa cunoscuti prin sala. Vreo trei. Deci deja… am cunoscuti in zona. Si ceva nou: in jurul meu au fost vreo 2-3 indivizi destul de vorbareti – cu mine – prietenosi de’a dreptul, ei parand manageri si incercand sa vada cine este tipul cu privirea asta inteligenta, asa ca realizez ca astfel de evenimente pot fi folosite mult mai eficient decat site’urile best-jobs… Daca raman fara job la un moment dat voi merge la toate. Primesti mancare pe gratis si directorii IT te intreaba de vorba. Ei pe tine!
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.