..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 3 iulie 2014

paradoxul zilei: pozitivismul (aprioric) condamna prejudecatile


 .
Biasul la moda azi, lupta pozitivismului (aprioric) impotriva prejudecatilor.

Pozitivismul a devenit sinonim cu binele, astfel ca prin metoda dihotomica (prin opozitie) orice afirmatie negativa este rea.
Pe de alta parte prejudecatile sunt rele.
Prin asociere tranzitiva, daca a=b si b=c atunci a=c! Astfel ca deseori auzi in discutii argumentari care trateaza automat afirmatiile negative ca fiind prejudecati. Daca spui ceva negativ... (pouf!) primesti replica:  ai idei preconcepute, asta e o prejudecata!

Nu mai are importanta daca afirmatia negativa este in urma unei judecati extinse, ea va fi tratata si catalogata (aprioric) ca fiind… prejudecata!

Si invers, sunt aruncate ca argumente o multime de prejudecati, care insa fiind afirmatii pozitive, ei considera ca e absurd sa le consideri… prejudecati. Ei considera ca daca e pozitiva, o afirmatie nu are cum sa fie prejudecata!

Astfel stai de vorba cu ei si atitudinea lor se schimba in functie de prejudecatile lor pozitive in timp ce te acuza pe tine de prejudecati pentru afirmatii negative ( chiar daca sunt nascute din analize lungi).

Cei multi nu pot sa functioneze decat cu un set mare de prejudecati, ei neavand capacitatea de a analiza. Asa a fost si asa va fi, este una din metehnele acestei lumi.

Dar din orgoliul de eliberare de idei preconcepute, se practica azi un nou set de prejudecati, prejudecatile pozitiviste:
 „Tot ce zboara se mananca.”
„Tiganii sunt fiinte ingeresti. Toti!”
„Profitul ne mantuieste.”
„Copii stiu mai bine ce au nevoie.”
„Lipsa de carte insemna eliberare ideologica.”
samd.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.