..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

duminică, 22 iunie 2014

si totusi Nero


 .
 Sunt cateva zile de cand mi se invarte prin cap o idee. Vine, ma uit la ea, o las deoparte. Si iar vine.

 Daca numim sisteme de mentinere a vietii pe langa ecosistem si: economicul, politicul, socialul, culturalul, artisticul, nivelul de umanitate (din oameni) si daca le urmarim evolutia, toate sunt in cadere libera. De la ecosistem la nivelul de umanitate. 

Modelele comportamentale de astazi sunt mai apropiate de animalic decat de ceva ce am putea numi uman. In toate aceaste zone: actiunile oamenilor politici, actiunile agentilor economici, actiunile vis-a-vis de mediu sunt conduse de principii distructive la nivel de comunitate, principii care distrug comunitatea pentru a obtine o umbra de bine personal, bine personal care va fi anulat peste o saptamana, luna, an de actiunea altui om politic, agent economic...

Lumea se prabuseste. Unii nu au capacitatea de a vedea, altii nu au curajul de a vedea, iar altii sunt intr’unul din cele cinci stadii ale suferintei: negarea, furia, negocierea / targuiala, depresia, acceptarea.

Cred ca acum vreo doua luni am depasit stadiul depresiei date de implacabila involutie lumii, dupa foarte multi ani in care am dansat prin toate celelalte stadii.

Iar dupa ceva vreme de acceptare... o idee (despre care spuneam la inceput) ma tot intreaba:
Cand lumea se prabuseste, limpede, fara nici o sansa de revenire, care mai este valoarea lucrarii impotriva praburirii? Practic doar se lungeste agonia. In aceste conditii cea mai corecta (inclusiv dpdv  moral) alegere nu devine alegerea nimicului?
(prin alegerea nimicului nu inteleg ne-alegerea ci alegerea aceolor lucruri care nu inseamna nimic, nu inseamna un ceva in directia binelui)

Cand sfarsitul este inevitabil, curmarea suferintei nu este...?
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.