..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 22 octombrie 2014

despre lumea arabaam fost zilele trecute la un film semidocumentar. povestea unei femei dintr'un sat musulman.
este deja a treia sau a patra aparitie a acestui subiect in jurul meu in ultimile cateva saptamani.
aici, in Romania.
lucru din care se deduce simplu ca exista o campanie puternica pe acest subiect, noi neavand nici in clin nici in maneca cu asa ceva.

adica lumea araba este atacata la nivel politic pe canale mediatice. politic pentru ca ii sunt atacate formele fundamentale de guvernare, manifestare, regulile proprii de trai, de pe niste metereze straine, cu o paradigma straina, adica cu ochelari de cal. m'am uitat la componenta publicului... tineri, cu minti de lapte, preponderent hipsteri care alearga dupa orice zboara. dupa ce am rumegat aceasta informatie, am vazut si continutul mesajului. filmului.
  ---------------
pentru mine mesajul era paradoxal, pentru ca: in acea societate barbatilor li se daduse acces la cunoastere (coran), o interpretasera gresit si avand libertate creasera niste reguli naspa - adica inclusiv groaznice (pentru femei).

acum femeile cereau si ele acces la cunoastere (scoala) pe care evident o vor interpreta gresit (o faceau deja) si cereau libertate de a actiona de capul lor, la fel cum facusera barbatii si iesise prost.
(cereau evident abolirea tuturor regulilor 'barbatilor' nefiind in stare sa inteleaga ca unele chiar erau bune)

exact combinatia pe care o demonstrasera deja barbatii ca fiind buba!
 --------------
si evident vesticii sustin miscarea femeilor... de eliberare si scolarizare. acum. brusc acum. lucrurile astea se intampla asa de mai bine de o mie de ani.
 -------------
pe de alta parte, in acelasi film poate fi vazut fenomenul prin care se distruge satul.
satul in mod normal era condus de un lider local, mai rasarit de felul sau, pe vremuri ales de cineva din administratie sau de biserica. acum astia mai rasariti de felul sau au prima miscare de a se muta la oras.
drept care regulile satului sunt acum facute de democratia mediocrilor. guvernarea de catre cei multi si guralivi. in mod clar acestia nu sunt cei inteligenti.

si a treia parte amuzanta... liderul politic local de p'acolo... citea ziarul si il considera sursa valida de informatie. pai astia sunt muste bete in fata industriilor de manipulare din occident...

-----------------

alte idei care mi'au fost trezite de film... 
este o societate in care barbatii au recunoscut in asa hal ca nu se pot stapani incat singura metoda a fost sa le ascunda pe femei. solutia e groaznica dar este laudabil nivelul de sinceritate.
oricat de puternice sunt restrictiile, o persoana hotarata va reusi sa le ocoleasca si sa faca lucruri inimaginabile pentru cei din interiorul sistemului. mai ales daca este o femeie frumoasa. fiindca Selma (eroina semidocumentarului) acum nu mai arata foarte-foarte, dar in pozele din tinerete - cand a reusit iesirea din sistem - era aparte. tare.
oamenii sunt atat de idioti incat devine periculoasa libertatea de ii lasa sa aleaga, sa interpreteze reguli generale, ghiduri de conduita...
============

Prin firea lor, femeile sunt mai intuitive, barbatii sunt mai rationali. Si inainte sa luati foc cititi ce inseama asta: cu aceeasi problema de viata in brate o femeie poate avea o solutie mai buna, pe cale intuitiva, decat un barbat prin metoda rationala, pentru ca viata are mai multe variabile decat poate inlantui rational un individ. And again, nu este o regula exclusiva: nu toate femeile sunt intuitive, nu toti barbatii sunt rationali. Cele mai bune partide ale mele de sah din perioada de glorie au fost create intuitiv, nu rational!

Astfel scoala fiind axata pe rational, ignora si distruge modul natural al femeilor de abordare si le obliga sa foloseasca metode care le sunt improprii.

Iar femeile arabe vor sa mearga la scoala. Nu cer educatie… cer sa mearga la scoala. O diferenta enorma.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.