..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 29 septembrie 2015

Luni

.
Cum incepi inceputul. Adica cum incepi o zi de luni.
Te uiti pe fereastra ca e cam ud si poate frig.
Pui la geaca bucata aia de panza contra ploii. La geaca de motor.
Dupa ce’ti dai cateva suturi in propriul posterior reusesti sa te urnesti din casa.
Desi e luni motorul porneste fara probleme. Asa, de’al naibii doar-doar sa ajungi la munca…
Te strecori prin trafic onorabil.
Treci pe langa benzinarie – arunci un ochi – mai sunt vreo 50 de km pana cand intri pe rezerva.
Mai ai putin sa intri in pasaj la Unirea si… motorul se opreste. Motorul motorului.
Zici calm “meh” si dai de robinet sa treci pe rezerva.
Pornesti motorul.
Se aude cam ciudat. Cam infundat. Il ambalezi, sa arzi gunoaiele… si e ok. Merge. Apoi se opreste. Gata si rezerva. Uat da fac?! Probabil am uitat sa opresc rezerva la ultimul plin. Nu pare.
Asta e. O masina claxoneaza desi are loc sa treaca. Ii faci semn sa se duca linistita…
De pe banda a treia il impingi pana pe trotuar. Iti faci calculul – daca te duci direct la birou intarzii cam atat plus timpul ulterior de recuperare… nu e afacere. Daca te duci acasa sa iei masina si… te uiti la trafic… nu e afacere. O iei perpedes catre cea mai apropiata benzinarie. Cam trei statii de tramvai. Din alea lungi. Cu doua casti intr’o mana, cu geanta de pe rezervor in cealalta. Dupa doua statii si geaca este scoasa si luata ad labam – o fi cald dar pe jos cu haine moto… caldura mare monser.
La benznarie primesti o sticla de 1,5 l. cu gatul subtire. Dar nu e problema ca faci baie cu benzina inca de cand apleci pistolul catre sticla.
Lasi la benzinarie geanta si o casca. Zi de toamna pana’n seara. Ajungi la motor, pui benzina, porneste minunat. O iei brm-brrmm spre benzinarie. Cam o strada asa… brm-brrrmmm. Ca apoi se lasa linistea - din nou - in motorul tau. Sticla ai aruncat’o la gunoi, sa apari iar la benzinarie cerand alta sticla… nu suna bine. Il impingi. Il impingi… chit ca esti la deal pe langa parcul Carol! Cate 20 de metri si apoi pauza. Din diferite pozitii. Calare, pe langa.. cu mainile intinse, cu mainile pe langa corp. Iti  simti zvacnind sangele in piept. Are doar vreo 250 de kilograme.
Transpiri. E frig. Continui.
Te tot intrebi, faci calcule, cum de ai ramas fara benzina. A crescut traficul brusc in Bucuresti de la ultimul plin... a scazut temperatura... si ti'a crescut consumul cu o treime?
Ajungi la benzinarie. Pui benzin. Te suna un coleg, ii spui din prima ca ai avut pana si esti pe drum. Nu, de fapt el te sunase ca sa ii tii si lui locul ca e inca in Tulcea si vine spre Bucuresti mai incolo… si e un ticket la o aplicatie pe care i’ai dat’o lui acum vreo doi ani – deci ar trebui sa il poti rezolva. Nu mai ai baterie la telefon, el are chef sa iti explice cum si de ce vine mai incolo de la Tulcea sau Sulina sau unde mama naibii o fi el acum. Fugi la birou. In birou… e frig. Ramai imbracat. Esti ud. La pranz remarci ca spatele inca e ud, bluza se lipeste de tine si ingheti. Bagi mana sub geaca – da, e ud. Si e frig.
Si in cateva minute pleci acasa.
Daca toata ziua a amenintat ca ploua... .acum chiar a inceput sa. Vei face un dus serios pana acasa.
E luni.
 .Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.