..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 25 aprilie 2017

De ce pleci din tara

.
Cum (nu) functioneaza statul roman.

Nimeresti ziua aia in care avand sensibilitate la lumina, la volan fiind, te chioraste soarele si nu vezi un biciclist venind din umbra. Biciclistul pateste o julitura superficiala, tu petreci o jumate de zi socat de cum s’a putut intampla asa ceva, ingrozit de faptul ca ai putut face asa ceva.

Petreci apoi (si) restul zilei in compania mitiei romane. Cea mai mare parte asteptand.

Dupa care esti anuntat ca vei ramane 3 luni fara carnet, lucru cu care esti complet de acord.
Cu ceea ce incepi sa afli ulterior insa... nu mai ai cum sa fii de acord.

Pedeapsa va incepe sa curga din momentul in care se inchide dosarul.

Dosarul nu se va inchide minim 3 luni – pentru ca partea vatamata are aceasta perioada la dispozitie ca sa faca o plangere. Iar daca face plangere inchiderea dosarului dureaza si mai mult.

Nici daca nu face plangere nu iti garanteaza nimeni ca dupa 3 luni se inchide dosarul. Afli cazuri in care a durat un dosar chiar si un an.
In toata aceasta perioada... daca tu esti om cuminte si stai in banca ta... ai ramas fara carnet. 

Deci desi legea prevede pentru ceea ce ai facut o pedeapsa de 3 luni tu ai minim 6 luni, cu posibilitatea de a avea chiar si un an... si 3 luni.

Si de aceasta data nu este in grija statului ca perioada ta de pedeapsa sa fie corecta! De ce?! PSD stie.

Ci este in grija ta, umbland – evident, pe la ghiseuri!
Afli din zvonuri ca iti poti prelungi dovada (care tine temporar loc de permis).
Cauti pe net... nu gasesti exact unde ci afli din zvonuri ca nu te mai duci doar la militie ci la parchet si la militie. Si povestea ar fi asa: te duci la parchet, iti stampileaza o hartie, cu hartia de duci la militie si acolo iti prelungeste dovada. Asa ca trebuie sa te plimbi in doua locuri diferite pentru o singura prelungire! De ce?! PSD stie.

Si nu la parchetul de langa tine, ci la parchetul zonei de unde s’a produs nefericirea. Inchipuie’ti ca esti din Satu Mare si ai avut un accident la Constanta...!

Dar dovada nu ti’o prelungesti pana la inchiderea dosarului. Dintr’o data. Ci pentru cate o luna! Asa ca tu ai timp de pierdut, ei “munca” de facut... De ce?! PSD stie. Si o chichita: desi nu esti sub efectul pedepsei, daca ratezi o plimbare lunara... ai ramas si fara dovada! Adica esti la cheremul lor sa te plimbi inutil(!) cum vor ei, cand vor ei, ca altfel pedeapsa ta se multiplica... De ce?! PSD stie!

Daca m’as stradui putin as putea avea vise erotice cu gandul la ziua in care ai putea da statul in judecata pentru daune aferente timpului pierdut (nejustificat) in “relatia” cu el!

Inapoi la cursul cronologic. Cu o zi inainte de a expira te duci la parchetul de pe langa judecatoria locatiei accidentului. Portarul te priveste mirat. Este realmente socat de faptul ca tu nu stii ca “lucreaza doar martea si joia de la 9 la 12”!!! (rareori pun 3 semne de exclamare dar acum e cel putin justificat)

Fiind vorba de Bucuresti, ai pierdut evident in trafic circa jumatate de zi pentru aceasta informatie, pentru ca pe pagina oficiala(!) de unde ai obtinut (intr’un sfarsit, dupa cautari serioase) adresa – nu este specificat acest orar de exprimare a dispretului statului PSD’ist fata de cetatean.

Te prezinti a doua zi, din nou, la parchet. La coada (evident e coada) afli de la o tanti ca la celelalte sectoare exista o cutiuta postala unde depui actele si pleci. Nu e nevoie sa pierzi timpul. Aici nu se vrea (a discutat deja cu oameni ai locului si “politica” e alta...).

Cum spune zvonistica:
Cum e realitatea:

Intri... observi dezorganizarea, incompetenta, ti se iau hartiile si ti se spune “incercati joi sau vineri la politie!” (da, cand esti plimbat de la o institutie la alta nu ti se da adresa. Ci numele. Eventual vag: “politie”!). Adica ai depus ceva, nu ti se da nici o dovada ca ai depus ceva...(!) si ti se zice sa pierzi tu timp pe drumuri ca sa verifici cand catadicsesc sa faca... nimic. 

Pentru ca toata tevatura asta este un nimic! Oricum de cativa ani incoace cand esti oprit in trafic militianul te verifica prin statie. Deci oricum el stie / poate sti imediat daca ai dreptul de a conduce sau nu. Si oricum afli cand nu mai ai dreptul de a conduce. Pentru ca au toate datele tale, le dai obligatoriu si numarul de telefon. Asa ca prelungirea se da mostly by default. Insa tu trebuie sa pierzi timp in cateva zile distincte in fiecare luna pentru asta! De ce?! Da, PSD stie!

Inca nu am ajuns inapoi la militie "joi sau vineri". Si desigur nu ar mira pe nimeni daca mi s'ar spune ca dovada va fi expirat deja drept care nu mai poate fi prelungita. Nu conteaza ca va fi expirat "deja" pentru ca parchetul nu prea lucreaza (doar martea si joia de la 9 la 12),  pentru ca un proces care ar trebui sa dureze cateva ore si sa fiu anuntat de grefiera cand e gata aici dureaza cateva zile si trebuie sa ma duc eu sa verific cand e gata...

Da, PSD stie... stie ca metoda cea mai buna de a tine sub papuc o tara este de a macina timpul si nervii fiecarui cetatean in parte. A invatat pe vremea comunistilor, de la fratele mai mare, rusul.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.