..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

miercuri, 2 august 2017

Filo - sofie.
Distanța dintre inteligență și înțelepciune este dată de morală. Însă nu acea morală căpătata din exterior, ci izvorâta, din interior. Inteligența care reușește sa coaguleze principii ce depășesc interesul personal. 
De regulă cei ce îmi negau existența înțelepciunii au dovedit cu timpul carențe pe latura morală. 

---------------------------------------------------------------------------

Iar intr'o zona adiacenta, de niște zile încoace observ din nou că percep o legătură sine qua non între "traiul chill" și decadență. Fie morală, fie culturala, ori rațională. Si'mi amintește de prima reacție avuta vis'a'vis de un subiect dintr'o carte a lui Umberto Eco, în care niște preoți se întrebau dacă râsul este relaționat cu diavolul ori ba. I'am considerat atunci închiși la minte, extremiști... Iar acum dacă înlocuiesc diavolul cu micimea umana (în feluritele ei forme) observ că am ajuns la aceleași dilemă. 

---------------------------------------------------------------------------

Și a treia idee care îmi tot revine zilele astea este că am ajuns intr'o societate în care aceia care stabilesc în cel mai vocal mod ce este corect și ce nu (political corectnessul, feminismul...) sunt cei cu o baza culturală... precară (iar acesta este un eufemism). Sunt cei ce au avut ca ocupare prioritară, ca baza a dezvoltării personale a fi cool, nu a fi cult. Hipsterimea care și'a umflat egoul cu lecturi de nișă (dar cool) considera ca a căpătat prin asta o supercapacitate de a distinge mai bine decât oricine altcineva binele de rău. Sau de a relativiza binele și răul, după caz.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.