..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 19 septembrie 2017

Un procuror

.
Spirit civic si justitiar la prim procuror sector 4! Sublim dar lipseste cu desavarsire.

Pe scurt: cand un cetatean da dovada de spirit civic trebuie pedepsit.

Mediu: Este oare abuz in serviciu a lua ca procuror o decizie de refuz de cerere prelungire dovada de circulatie (reprezinta o formalitate), decizie bazata pe starnirea nereusita a unei altercatii pe strada legata de rezervarea fara fond legal a unui loc de parcare pe trotuar? 

Mai lung, cam asa...

-----

Acel moment cand esti procuror si iti rezervi la munca un loc de parcare pe un trotuar foarte ingust si te enerveaza ca un cetatean ti’l semiignora (eu parcasem motorul la o distanta de cca 1-2 metri), tu ii arunci un “da’ tu n’ai vazut ala?!” pe un ton care fara doar si poate angaja nici mai mult nici mai putin o discutie de tipul “hai sictir!, ba p’a ma’tii!”, ti se raspunde totusi calm fiind anuntat ca e o lipsa de simt civic parcarea (completa) a unei masini pe un trotuar atat de ingust, asa ca spui angajatilor sa fii chemat cand respectivul isi depune actele (chiar si tinut un pic la usa dupa ce i’a trecut randul) si victorios il anunti ca:
a. Nu este dreptul lui(!?) sa faca acele afirmatii (afirmatiile fiind – reamintesc – legate de lipsa de spirit civic a parcarii unei masini pe un trotuar ingust);
b. Cand respectivul iti spune ca are trei motive pentru care a parcat asa... tu zici “nu vreau sa le aud!” (esti doar procuror, ce conteaza niste argumente pentru tine?!);
c. Ii mai zici ca ai dreptul sa ii refuzi cererea de prelungire a dovezii pentru ca tu ai sarcina de a vedea daca el o merita sau nu! (eh, minune, inseamna ca de regula nu isi face treaba, pentru ca sunt la a 5’a prelungire si e prima data cand ne cunoastem) Si il anunti ca o vei refuza, si ca poate face actiune in justitie care ii va fi refuzata.

-----

Ce putem surprinde aici?

Ca un procuror ia decizii referitoare la un caz bazate pe nemultumiri personale complet nerelationate cu cazul. Putem? Putem!

Ca un procuror decide ca unui cetatean i se va anula un drept pe care il are pentru ca a manifestat spirit civic. Fenomenal? Cu siguranta!

Ca un procuror refuza sa asculte argumentele pro si contra intr’o discutie. Trist? Foarte! 

Ca un procuror se manifesta complet lipsit de calm si educatie si incearca sa starneasca certuri pe strada prin abordari agresive. Jenant? Penibil!

Si acum cateva lucruri adiacente.
Stiti acele obiecte pe care diversi indivizi le pun cu de la sine putere pe strazi pentru a’si rezerva locuri de parcare. Sau a le inchiria (locurile de parcare). Despre ele doua aspecte: a. in mod clar nu reprezinta marcaj stradal cu forta de lege; b. chiar mai mult, am cateva dubii la legalitatea lor, intrucat la ultimul examen de carnet am cetit ceva de genul ca acela ce adauga diverse minuni pe strada in scopul de a interveni, de a modifica circulatia pe strada se face vinovat de chestii la nivel penal (daca nu sunt puse cu aprobare de la militie). Intrucat nu sunt jurist nu stiu daca acele capre, fieratanii, lazi pietre samd intra sau nu in categoria respectiva. Dar asa ca simplu cetatean zic ca ar fi logic. Si in mod clar nu avea autorizatie de la politie pentru a rezerva loc de parcare pe un trotuar destul de ingust... cred ca ar trebui sa fie imposibil! 

Ca idee, chiar peste strada, este o parcare amenajata, cu vreo 5-6 locuri... ar fi putut cere la primarie alocarea catorva. Doar e parchetul de pe langa bla-bla sector 4, sigur ar fi reusit sa le obtina!

Curtea acestui procuror este una din putinele care nu accepta trimiterea acelor hartii prin email. La altii se poate, aici cetateanul trebuie sa lipseasca de la munca pentru a le depune.

Ca procuror afirmarea ca cetateanul nu are voie sa aiba grija de urbea in care locuieste (firesc, in limitele legii) consider ca este amendabila, este nociva social.

Acest individ actioneaza on daily basis impotriva spiritului civic si a conceputului de justitie.

Iar aici e o poza facuta cu o luna in urma. Pe acelasi trotuar, cativa metri mai "la vale". Cum aveam sa aflu mai tarziu un pic proprietara... lucra fix in biroul in care depuneam hartiile! Fusese deja anuntata de jandarmii de la poarta ca cineva ii pozeaza masina...! Si ea m'a certat serios si mi'a spus ca nu am dreptul sa fac asa ceva... ea in schimb avand dreptul de a bloca trotuarul.

Masina procurorului nu am pozat'o. In mod uimitor, dar a reusit sa o parcheze astfel incat sa aiba loc o mama cu un carucior pe langa. Asta e etalonul meu. Caruciorul.

Finalmente, indiferent de cate mizerii imi va face acest individ, stiu ca voi continua sa fac ceea ce imi dicteaza constiinta.
Daca eram genul care sa renunt la ceea ce consider ca este corect din cauza greutatilor as fi facut'o inca de pe cand o duceam greu, lipsindu'mi lucruri mai grave decat un carnet (as in fuckin' hrana) in adolecenta, in tinerete, cand refuzam sa tac in firme imorale, in fata unor patroni de teapa acestui... procuror.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.