..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 28 februarie 2012

trouveala

.
din motive care imi raman ascunse abia azi am gasit asta:
http://horatiumalaele.blogspot.com/

...abia azi.
.

luni, 27 februarie 2012

tensiuni (2)

.
n'aveam de gand sa fie si un 2 dar s'a intamplat ca.
azi, un coleg de munca (care are o nevasta foarte frumoasa):
"nu este frumusetea lor care te... ca te'ai uita, ai aprecia frumusetea, ai trece mai departe linistit si totul ar fi ok. dar cat de provocator sunt imbracate....! o iei razna. inebunesti. doar un soc le va calma. a intrat prea puternic in mentalul colectiv aceasta moda excesiv de provocatoare."

si s'a ajuns la acest subiect in mod natural. eram 3, a intrat o tipa, drept care cel de'al treilea a iesit injurand printre dinti. eu am preferat sa evit sa ma uit (impotriva impulsului natural - autocenzura), colegul care a ramas se mai uita din cand in cand spre ea si... turba. si repet, e un tip care are o nevasta frumoasa, e un tip care evident nu a avut probleme cu succesul la femei. deci nu este vorba de un istoric cu frustrari personale pe tema.

'moda' de azi face ca sa intalnesti pe strada femei 'comune' imbracate mai provocator decat curvele din filmele americane din anii '80! (am mai zis asta? nu stiu...) si asta se intampla pe timp de iarna, la -10 grade! si chiar la -20 (poza)! in aproape o singura generatie, stimulii sexuali s'au transformat radical.  in timp ce modificarea psihicului uman... (este aceeasi traiectorie ca in socul viitorului a lui tofler - dar in locul tehnologiei fiind tensiunea sexuala)

ma intreba cineva (evident o femeie) daca nu se produce o desensibilizare. nu.

si mai mult, nici sexul, nici cu partenere diverse, la fel de incitante, nu calmeaza. (decat pentru... 30 de minute? :D)

tiparul de functionare e similar cu cel al drogurilor care creaza dependenta. mai mult, mai mult...

eu totusi stiu ca mass-media este cea care a dus lucrurile aici. cei multi din mass-media isi iau tiparele, tipologiile, etaloanele. 
astfel ca doar prin schimbarea politicii mass-media de a atrage publicul lucrurile pot reveni la normal. 

dar desigur ca este mai usor sa pui o femeie dezbracata decat sa faci o emisiune suculenta informational, umoristic, intelectual... si asa ajung din nou la o tema care imi da tarcoale de mult dar mi'e lene sa o scriu: traim intr'o lume de adulti infantili. adulti lipsiti de constiinta, de maturitate, de echilibru, fara responsabilitate pentru efectele actiunilor lor. copii care isi fac de cap fericiti ca nimeni nu le mai spune ca nu au voie sa bage degetele'n priza. 

de par example... imbracaminte deloc neobisnuita business-office la -20 de grade:

(evident, in poza nu se vede tot ce vedea ochiul liber)
.

miercuri, 15 februarie 2012

tensiuni


.
 nivelul de civilizatie. printre altele este invers proportional cu nivelul de subordonare a deciziilor de catre motivele sexuale (evident primare). care nivel la randul lui este direct proportional cu tensiunea sexuala din societate.

 pe de o parte - si mai putin important - iata ca din acest motiv cea mai veche meserie din lume face(a) un serviciu societatii, eliminand tensiunea sexuala si pentru membrii ei mai putin capabili de a obtine... partenere, sau a membrilor cu... surplus fata de uzantele sau normele casniciei.

 pe de alta parte - dar mai imporant - avand in minte aceste corelatii ce putem spune despre societatea in care undeva la 70-90% din femeile obisnuite folosesc mecanismele profesionistelor pentru a produce(!) tensiunea sexuala? si nu numai partenerilor lor ci tuturor membrilor societatii cu care se intersecteaza pe strada, la munca...
 adica despre societatea aia de azi.

 si in plus nici nu exista mecanism care sa asigure eliminarea surplusului.

(nu vorbesc despre lipsuri de implinire sexuala, nu vorbesc despre vreo nefericire a unui barbat din zilele noastre ci despre o problema sociala, despre nivelul de tensiune sexuala cotidian, si implicatiile lui asupra nivelului de echilibru in societate, despre nivelul de civilizatie)

 si atunci?

 metoda musulmana de ascundere a nurilor este mai civilizata pentru ca tine cont de dificultatea barbatilor de a ignora stimulii sexuali? in mod cert asigura un nivel de civilizatie mai ridicat chiar daca membrii ei sunt mai putin evoluati in aceasta directie .
 si cred ca s'ar putea zice ca este o metoda pentru societati 'tinere', pentru societati in care membrii nu sunt invatati sa isi gestioneze reactiile.
 gestionarea - diminuarea reactiilor in fata stimulilor sexuali nu este un fenomen natural. implica procese invatate, complexe(!), aplicate constient, care cer resurse interioare notabile.

 dar in societatea occidentala... cine ii invata pe barbati sa'si gestioneze tensiunile sexuale care in lumea moderna au crescut la nivele fara precedent? scoala? nu. mass-media? nu (ba chiar dimpotriva). educatia de'acasa? nu - rolul ei a scazut crunt (nu mai este in stare nici sa invete indivizii tineri sa nu tina in spate rucsaci in metrou - lucru mult mai simplu si care cere incomparabil mai putin efort).

 deci avem 'in brate' o societate in care femeile induc constant tensiune sexuala in mod artificial, iar barbatii nu sunt invatati sa o gestioneze. singura gestionare care o invata barbatul (din ce in ce mai rar) este autocenzura - care nu face altceva decat sa transfere tensiunea sexuala in alte tensiune psihice.

 so...

.

marți, 14 februarie 2012

determinism feroce


.
(demonstractie)

pentru ca metroul statea curios de mult la piata romana am coborat.
pentru ca era ziua cu valentezeli nu mi’am sunat nici un prieten sa ne vedem la o bere (daca tot eram la romana).
pentru ca am iesit pe la iesirea din fata KFC… am mancat ceva la KFC.
pentru ca ieri nu mi’am gasit in biblioteca jocul lui ender in timp ce tot restul seriilor corelate erau la locul lor… cel mai probabil am imprumutat’o cuiva si am uitat cui. si de mult timp. asa ca piua.
pentru ca piua m’am dus la cartaresti sa iau alta. alta aceeasi.
pentru ca ma uitam dupa orson scott am vazut o carte pe care nu o stiam din seria cu pamantu (serie mai putin fenomenala dar macar reteta sigura)
pentru ca am vazut’o am cumparat’o.
pentru ca am cumparat’o voi avea a doua noapte alba consecutiva cetind.

deci iata ca traim intr’o lume strict determinata, nu avem nici cea mai mica forta de a influenta cursul lucrurilor!  suntem niste frunze’n vantul de neinvins al (pre)determinarii ridgide! :D
.

luni, 13 februarie 2012

amintiri si activitati

 din cauza de Dune am povestit azi cuiva despre Jocul lui Ender si Bean (imaginea din link mi se pare nepotrivita) din spatele jocului lui ender. asa ca acum recitesc... cate ceva. probabil si din Dune.

marți, 7 februarie 2012

metrou - sceneta


.
metrou, 3 personaje si public.
personajul A, nume de cod 'grasul': masiv, grasun, sub 30 de ani. cu un rucsac in spate care'i dubleaza circumferinta.
personajul B, nume de cod 'tipul': slabut, varsta incerta, cu o punga de KFC intr'o mana si o carte in cealalta.
personajul C, nume de cod 'taranul': taran vanjos, circa 30 de ani, mult mai inalt si atletic decat amandoi la un loc.
personajul D, nume de cod 'badigardul': paznic din metrou, pipernicit, peste 30 de ani. nu se cunosc mai multe incat nimeni nu i'a dat atentie, doar el a fost atent la toti. 
personajul 'metrou'

actul I
in metrou, este relativ lejer, atmosfera calma, plictis. grasul sta cu rucsacul in spate rezemat de usa.
la un pas distanta tipul sta in dreptul usii pregatindu'se evident sa coboare.
grasul se dezlipeste de usa, se roteste si face un pas in spate lovindu'l usor cu rucsacul pe tipul.
acesta nu face nimic, doar ramane pe pozitie opunand pasiv rezistenta necesara rucsacului care ii invada inutil spatiul personal.
grasul se roteste din nou si se uita vag amenintator la tipul.
tipul initial il ignora insa intrucat grasul se foieste cautandu'i privirea...:
tipul: (calm) sa stii ca in metrou nu se tin in spate chestii.
grasul: ce?
tipul: in metrou nu se tin in spate chestii.
grasul: (vadit nemultumit, deranjat incearca sa spuna ceva)
tipul: uita'te pe chestia aia (aratand spre colantul cu 'instructiuni de folosire a metroului') la punctul 12 sau 15 scrie chestia asta.
grasul: ba da' de unde...?
tipul: (agasat) uita'te si citeste acolo punctul 12 sau 15...
grasul: (apropiindu'se de tipul) ba du'te ma...
tipul: (ironic) citeste... daca cumva mamica nu te'a invatat cand aveai 6 anisori...
(se deschid usile, tipul se intoarce catre iesire si face un pas)
grasul: (dispretuitor) uite cat de multi sunt cu rucsaci!
tipul: (se roteste si face o jumatate de pas spre grasul, spunandu'i face-to-face de aproape) si cat de multi sunt nesimtit? ca tine de multi!
(tipul se roteste din nou si face doi pasi, coboara din metrou)
grasul: (in spatele tipului) SUGI PULA!
tipul: (se opreste pentru un moment, se roteste, il priveste calm dar intens timp de o secunda pe grasul. apoi face doi pasi hotarati spre acesta si ii infige un cap in figura acestuia. se roteste din nou si coboara din metrou. dupa cativa metri se opreste pe peron si se intoarce din nou. asteptand.)
badigardul: (nu face nimic, absolut nimic, spre nedumerirea tuturor)
dupa cateva secunde de nauceala, grasul avanseaza pana in usa metroului, cu vie dorinta de razbunare de chip. tipul ii face semn 'hai incoace daca mai vrei!'. grasul sufera o lovitura si mai mare in orgoliu si se retrage in interiorul metroului.
intra in scena taranul.
taranul: (tipand din metrou, luand locul grasului in usa) ba tu vorbesti de educatie si dai in el?
tipul: da' tu ai vazut ce a zis?
taranul: (tipand) ba tu vorbesti de educatie si dai in el?
taranul face un pas dand sa coboare din metrou la tipul dar la jumatatea pasului observa ca expresia de pe fata tipului se schimba intr'un mod care ii provoaca un val de nesiguranta pe propriul chip si se razgandeste. se retrage la loc in metrou.
taranul: (tipand) ba tu vorbesti de educatie si dai in el?
taranul: (tipand) ba tu vorbesti de educatie si dai in el?
grasul, in spatele taranului isi palpeaza un pomete care este deja foarte rosu.
taranul freamata in usa dorind sa coboare sa il capaceasca pe tipul slabut din fata lui care il priveste cu tupeu, dar nu indrazneste sa coboare. poate doar el intelege de ce.
metroul: (continua sa stea in statie neobisnuit de mult. nici asta nimeni nu intelege de ce)
taranul: (tipand) ba tu vorbesti de educatie si dai in el? MUISTULE!
tipul se uita in jur cautand un loc unde sa'si poata pune in siguranta punga cu mancare de la KFC si cartea pentru a'si elibera mainile. pe jos este ud si murdar, bancile sunt prea departe. ramane pe loc tintuindu’l cu privirea pe taranul.
taranul: (tipand) ba tu vorbesti de educatie si dai in el? MUISTULE!
metroul: (inchide usile si pleaca)

actul II
(inca nu exista, poate nu va exista - d'aia ii si zice sceneta)

si povestea din culise:
tipul face o observatie obiectiva grasului.
grasul ignora mesajul si reactioneaza exclusiv cu orgoliu. impins de orgoliu creaza violenta. si loveste puternic in orgoliul tipului.
tipul reactioneaza la vibratia violentei si a orgoliului trezit in cele din urma.
un spectator - taranul - al carui orgoliu ii spunea ca el este regele violentei simte si el vibratia acesteia si intervine pentru a'si revenidica pozitia de ‘cel mai violent din parcare’.
metroul pleaca.

acu' e doo intrebari: 
primo. care este momentul in care tipul a provocat raspunsul pentru care alt raspuns mai bun nu se gasea?
secundo. grasu' si'a meritat'o ori ba?
.

duminică, 5 februarie 2012

hogwarts


.

(http://www.ted.com/talks/view/lang/en//id/1344)

si cateva idei pe care am simtit nevoia sa le punctez.

1. Lumea de azi e condusa prin grafice (deciziile sunt luate pe baza unor statistici, a unor grafice). Punctele izolate sunt ‘erori de masurare’. Indivizii exceptionali sunt eliminati pentru a nu complica lucrurile. Si acesta este primul lucru care se invata…

2. sansele (de dezvoltare) oferite indivizilor sunt bazate pe nivelul ‘celor multi’.

3. in lipsa principiilor 'normal' inseamna 'media' (cei multi). daca tinta este de a fi normal, inseamna ca tinta este a fi mediu (chiar mediocru).

4. majoritatea stirilor este negativa, nu pozitiva. asta duce la perceptia subconstienta ca raul este dominant in lumea inconjuratoare. sursa acestei deviatii? inchinarea mass-mediei la zeul ban, ignorarea binelui comun, adica ignorarea unui principiu, a unei Valori: Binele.

5. schimbarea convingerilor duce la schimbarea potentialului personal. schimbarea convingerilor creaza schimbarea perceptiilor iar acestea impreuna permit o functionare mai buna a intregului (fizic, mental, psihologic), firesc – daca este o schimbare pozitiva.

6. si un capitol mare despre erori majore de abordare in psihologia traditionala.
a. lipsa nefericirii nu inseamna fericire. (de exemplu poate insemna o depresie de nota 20!)
b. concentrarea asupra minusurilor (problemelor) nu duce la pozitiv. ci la polarizare negativa.
aceste crunte erori au intrat in psihologie datorita presupunerii nefondate ca psihicul lucreaza dupa principiul biela-manivela din mecanica. sunt stiinte diferite, dar psihologii dorind sa fie cat mai ‘stiintifici’, cat mai ‘curati’, cat mai ‘nemurdariti’ de spiritualitate, nu au avut de unde sa ia instrumentele corecte cu care sa lucreze asa ca le’au imprumutat pe cele din mecanica. erau corecte in mecanica, dar total incorecte in psihologie.

7. ‘iarba e mai verde in curtea vecinului’ a trecut de la nivelul defect de gandire al celor multi in litera de lege in cartea succesului de cand banul guverneaza societatea. sub formula ‘oamenii de succes sunt fericiti!’. realitatea e fix invers.

8. meditation… works.
.

miercuri, 1 februarie 2012

Rosia Montana

.
o incercare trist de nereusita (proasta ca realizare) de a spune un adevar dureros de necesar.

campania de PR a celor de la Gold nu se opreste la a crea mesaje false care dezinformeaza, dar cu priza la individul comun - neinformat, si cam lipsit de perspicacitate.

cei de la Gold (si partenerii lor de afaceri) au trecut la cenzura mesajelor celor care li se opun!
metodele mult hulite ale regimului 'de trista amintire' sunt iata din nou la mare cinste. in randul propovaduitorilor bogatiei, capitalismului, democratiei.
nimic nu'l favorizeaza mai puternic pe capitalistul ahtiat dupa bogatie decat democratia! fiindca aceasta ii da posibilitatea de a'si folosi capitalul pentru a convinge prostimea sa il roage sa se imbogateasca si mai tare.
campania Gold este material didactic pentru acest proces.

si din nefericire videoclipul de mai jos care incearca sa spuna adevarul este facut groaznic. daca primele 2-3 minute prezinta (neplacut de greoi) partea de logos (informatii adresate rationalului) , restul intra intr'o incercare de construire a persuasivitatii pe baza de pathos, insa cu un material care nu are nici cea mai mica priza la cei dezinformati.
si astfel scade increderea acestora (ethosul) fata de emitatorul mesajului.
videoclipul ajunge astfel sa fie un mesaj care are priza la cei care sunt deja partizanii ideii comunicate, nu la cei care sunt nehotarati sau opozanti.

fiindca asta se intampla cand cei care stiu sa faca bine ceea ce fac o fac exclusiv in numele banului, ignorand etica, morala, ascunzandu'se dupa degete cu idei de genul 'it's just a job'. profesionistii de pr sunt la Gold, cei care incearca sa repare raul facut de ei le sunt net inferiori.
capitalistul are bani si cumpara profesionistii. si ii foloseste pentru interesul personal sau de grup (restrans). interesul public - binele comun - se alege cu avocatii amatori.

dommage...