..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

duminică, 5 februarie 2012

hogwarts


.

(http://www.ted.com/talks/view/lang/en//id/1344)

si cateva idei pe care am simtit nevoia sa le punctez.

1. Lumea de azi e condusa prin grafice (deciziile sunt luate pe baza unor statistici, a unor grafice). Punctele izolate sunt ‘erori de masurare’. Indivizii exceptionali sunt eliminati pentru a nu complica lucrurile. Si acesta este primul lucru care se invata…

2. sansele (de dezvoltare) oferite indivizilor sunt bazate pe nivelul ‘celor multi’.

3. in lipsa principiilor 'normal' inseamna 'media' (cei multi). daca tinta este de a fi normal, inseamna ca tinta este a fi mediu (chiar mediocru).

4. majoritatea stirilor este negativa, nu pozitiva. asta duce la perceptia subconstienta ca raul este dominant in lumea inconjuratoare. sursa acestei deviatii? inchinarea mass-mediei la zeul ban, ignorarea binelui comun, adica ignorarea unui principiu, a unei Valori: Binele.

5. schimbarea convingerilor duce la schimbarea potentialului personal. schimbarea convingerilor creaza schimbarea perceptiilor iar acestea impreuna permit o functionare mai buna a intregului (fizic, mental, psihologic), firesc – daca este o schimbare pozitiva.

6. si un capitol mare despre erori majore de abordare in psihologia traditionala.
a. lipsa nefericirii nu inseamna fericire. (de exemplu poate insemna o depresie de nota 20!)
b. concentrarea asupra minusurilor (problemelor) nu duce la pozitiv. ci la polarizare negativa.
aceste crunte erori au intrat in psihologie datorita presupunerii nefondate ca psihicul lucreaza dupa principiul biela-manivela din mecanica. sunt stiinte diferite, dar psihologii dorind sa fie cat mai ‘stiintifici’, cat mai ‘curati’, cat mai ‘nemurdariti’ de spiritualitate, nu au avut de unde sa ia instrumentele corecte cu care sa lucreze asa ca le’au imprumutat pe cele din mecanica. erau corecte in mecanica, dar total incorecte in psihologie.

7. ‘iarba e mai verde in curtea vecinului’ a trecut de la nivelul defect de gandire al celor multi in litera de lege in cartea succesului de cand banul guverneaza societatea. sub formula ‘oamenii de succes sunt fericiti!’. realitatea e fix invers.

8. meditation… works.
.

3 comentarii:

  1. mi, a name I call myself5 februarie 2012 la 23:33

    8. It does, indeed.

    RăspundețiȘtergere
  2. :D eh, doar mi'ai dat ocazia... tot amanam sa scriu niste chestii iar tipul asta le'a cam spus in locul meu. asa ca a mai fost nevoie doar sa le punctez putin. (si tot mi'a fost lene sa scriu si corelatiile lor... cu celelalte surse, cu alte implicatii)

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.