..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 3 aprilie 2012

mensa

.


azi am iesit pozitiv. 
la un test mensa
si daca tot a fost ziua de iesire pozitiva la teste, nu pot decat sa ma felicit ca n'am facut alt test! pregnancy, something...

ahhh... nimic nu este mai placut pentru orgoliul intelectual decat un test de inteligenta care sa'i spuna ca e depasit de situatie! pe cuvant, asa zice. ca am depasit ceea ce poate el masura. si ca sa ma duc la aia sa ma vada. da' sa vina ei la mine daca e p'asa!

si uitandu'ma la curba din graficul rezultatului mi'am zis ca da, e corect asa. aia e curba care iti spune cat de singur sau ne-singur esti cu adevarat. dincolo de relatiile comune, banale, de cunoscutii cu care schimbi vorbe despre bere, vreme si dobanzi. aceea este curba care iti arata cam cu cati oameni poti comunica astfel incat sa nu te simti izolat. sa nu'ti simti gandurile izolate. si izolante.

de regula astfel de teste sunt mici distractii. insa in momentul in care testul este pe pagina mensa romania... cred ca lucrurile stau ummpic mai serios.

- - -

 zilele astea o tema predominanta pe care o intalnesc este starea de flow. din coincidenta (!) vreo doua speech'uri am vazut pe tema (a si b). pe primul il consider mai mult o lectie de management, pe al doilea cam ne-amaising dar cu o schema la final foarte edificatoare. schema care arata ca starea de flow este puternic relationata cu o emotie a unei provocarii incitante (challenge) si o concentrare a atentiei pe un anumit subiect - concentrare in asemenea masura incat sa ignori (involuntar) o parte din semnalele primite de la propriile organe de simt (foame, localizare spatiala, durere samd). 

iar cand atentia eliberata de la actiunile de constientizarea fizica se muta nu pe o actiune ci pe o non-actiune, ori pe constientizarea sinelui avem de a face cu meditatia. cu una reusita.

asa cum unii sunt adrenaline-junkies, eu cred ca sunt flow-junkie! inca de mic cam orice fac, fac cu scopul de a atinge acea stare. matematica, sah, chitara, meditatie, tenis, kendo, sapa la via unui amic, spart beton cu ranga, dat zapada...
daca o activitate nu are sanse de a ma duce acolo (curatenie in casa)... chances are... sa nu se intample prea des.

- - -

si daca initial faptul ca sunt pasibil de mensa m'a facut sa cred ca ca mi'am gasit compatriotii... dupa ce a trecut valul de adrenalina al orgoliului am inceput sa imi amintesc ca.

ca inteligenta ridicata nu presupune si calitate umana (desi eu consider ca e o dovada de minima inteligenta a intelege ca binele personal este substantial legat de binele comun. iar a te ocupa de binele comun este mult mai eficient pentru obtinerea binelui personal).

ca inteligenta ridicata presupune o mult mai scazuta capacitate de comunicare: stii din experienta ca tu ai dreptate (statistic-matematic demonstrat) intr'o proportie suficient de mare incat... e greu sa'i auzi pe ceilalti.

 ca inteligenta ridica la fileu un orgoliu destul de greu de combatut, el fiind chiar justificat - considera unii. 

asa ca sunt sanse ca mensa sa nu fie totusi raiul discutiilor pe care il visez.

 totusi mensa ar putea fi o chestie buna. ar putea fi un loc care sa ofere subiecte incitante si utile pentru binele comun, daca nu neaparat si parteneri placuti de discutie.  

 o chestie totusi m'a intristat... frustrat... legat de testul asta.
 faptul ca nu am stiut de el inainte sa moara tata. inainte ca sa'i afecteze cancerul creierul. la cata nefericire a primit, o astfel de recunoastere semioficiala i'ar mai fi alinat... cate ceva. fiindca stiu ca si el ar fi dat testul asta cu roatele'n sus.

.

2 comentarii:

spui, semnezi.