..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

joi, 23 august 2012

câteva ţări

.
cateva tari, posibil de numarat pe degete, au jefuit intreaga planeta vreme de sute (mie si ceva) de ani.

spun la trecut - au jefuit - intrucat ma refer la metodele explicite - cotropire armata.

in forma moderna jaful continua. zacaminte devin proprietatea economica a unor companii din acele cateva tari, resursele umane sunt utilizate la preturi derizorii iar rezultatul - banii - profitul curge spre aceleasi cateva tari.

(mutarea punctelor de productie in lumea a treia NU este inteligenta manageriala, nu este oportunitate de afaceri, este subjugarea celui slab de catre cel puternic prin forta - prin forta economica de aceasta data. adica cotropire economica. cel puternic impune celui slab conditii proaste mai de lucru si salariu mai mic decat societatea din care vine ii permite sa faca cu semenii lui)


dar. de circa zece ani urmaresc... de fapt cred ca de circa 15 ani urmaresc - dupa cum spuneam - fenomenul de cotropire in oglinda, in balanta, reactie a celor cotropiti.

intrucat acele cateva tari strang cu inversunare de o gramada de timp bogatiile lumii... au devenit magnetice. edenuri tangibile material.

astfel ca spre ele a inceput sa curga populatia saracita. imigrarea masiva.

in fond... populatia practic s'a dus acolo unde i s'au dus bogatiile care apartineau tarii sale. mi se pare just. echitabil.

evident, cele cateva tari au creat legi care sa le protejeze. sa nu fie astfel obligate sa retrocedeze celor desproprietariti avutiile - nici macar sub forma efectelor, adica sub forma calitatii vietii produse de respectivele bunuri.

insa legile si armele cu care se apara cele cateva tari nu au o eficienta prea mare. ba chiar au un efect negativ, prin prisma faptului ca au creat o filtrare a imigrantilor. pentru ca prin aceste furci nu trec de regula oamenii de bun simt ci cei cu o doza de agresivitate si / sau incapatanare bovina.

si iata ca avem cateva butoaie cu pulbere care rar sunt prezentate la teveu dar au o prezenta puternica in topicurile sociale ale catorva tari.
imigratia masiva creaza ciocniri de civilizatii, de principii, de conceptii.
iar in aceasta ciocnire se confrunta locatarii tarilor respective cu... cei mai agresivi, cei mai incapatanati, cei mai dornici de a invinge dintre desproprietariti.
astfel ca din cand in cand mai ajunge 'opinia publica occidentala' sa fie socata de reactiile violente ale unor comunitati.

ca fapt divers noi... noi avem o pozitie aparte. pentru ca in ciuda desproprietaririi (cvasicontinue) de 2000 de ani incoace avem totusi resursele de a merge in concediu in cele cateva tari.
si asa exista fenomenul - bizar din punctul meu de vedere, dar foarte larg - de a ne intreba de ce la noi nu e ca la ei. pai uite d'aia, ca noi suntem de cealalta parte a ciomagului...

si pozitia noastra aparte mai este data de ceva: diferenta de civilizatie (conceptii, convingeri, credinte samd) este mult mai mica decat cea amintita mai sus. nu lipseste, dar este mult mai mica.

revenind la fenomenul de imigrare masiva... imi place ca principiu de justete aplicat de la sine. si astept cand india si china se vor revarsa.
daca se vor revarsa. pentru ca o povestea pare sa promita urmatoarea continuare: in lumea occidentala este incet-incet macinata de imigratia arab-musulmana iar india si china se consolideaza ca superputeri. deci india si china par a nu ar avea interes de a'si de deschide portile. ci doar de a astepta erodarea celor cateva tari.
 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.