..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

sâmbătă, 2 martie 2013

Adevar compromis autenticitate


.
Adevarul apartine Ideilor, Valorilor. Nu lumii materiale – cotidiene.
Autenticitatea apartine Ideilor iar unii botezati existentialisti (Kamus, Kierkegaard, Sartre) se dadeau de ceasul mortii ca nu poate fi atinsa.
Compromisul este substanta lumii zilei de azi.

Autenticitatea presupune Adevar.
Lumea de azi se inchina la compromis si este ingrozita de Adevar, Adevarul fiind pericolul copilului care spune imparatului ca este in pielea goala.

A fi autentic si a imbratisa adevarul se poate. La nivel personal este simplu.

A trai in lumea de azi (si de aiurea) facand acest lucru insa este o condamnare la distrugere sociala.

Mai degraba acesta este motivul pentru care existentialistii spuneau ca nu se poate ajunge la autenticitate, si anume ca societatea te respinge, si nu pentru ca in sine ar fi imposibil, dar decat sa spui un astfel de adevar societatii si siesi, se prefera sa se spuna ca de fapt este in sine imposibil. Mai usor sa te minti ca nu se poate decat sa admiti ca societatea este atat de putreda, ca societatea iti limiteaza atat de urat alegererile personale.

“Omul ales, s’o stii si tu, e ca o piatra de care se impiedica ceilalti, cu totii”(Nietzsche, Zarathustra)
 
Odinioara visau sa fie eroi; acum nu sunt decat petrecareti. Eroul li’i subiect de patimire si de groaza.” (Nietzsche, Zarathustra) pentru ca odata imbratisat compromisul, cel ce ramane in adevar, in autenticitate le produce groaza aratarii cu degetul a goliciunii personale. Pentru ca cel inteligent... “Inainte de toate, nu e ingrozitor de periculos?”(Eiji Yoshikawa -Taiko)

Fiindca Adevarul spune ca lumea de azi traieste in compromis si in intr’o ciuma:
“Daca oamenii isi pierd simtul moralei si al loialitatii, din lume nu mai ramane decat o jungla plina de fiare. Luptam si iar luptam, iar focul infernal al rivalitatilor omenesti nu se mai stinge odata. Daca nu te gandesti decat la batalii, la intrigi si la putere si uiti moralitatea si sufletul omenesc, nu te vei opri doar la a’i fi dusman seniorului Nobunaga. Vei fi dusmanul intregii omeniri si ciuma intregului pamant.” (Eiji Yoshikawa -Taiko)

Mila mi’e de cel ce nu se inchina azi la Compromis. Mila mi’e de mine.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.