..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

sâmbătă, 31 decembrie 2011

pe marginea albului

- cateva asocieri dintr'o discutie pe mail -

(…)
iar cat priveste albul... este destul de evident. este culoarea eminament pozitiva. chiar daca in asia apare ca si culoare de doliu (iar bacovia o vedea urata, dar el vedea urate toate culorile! :D).
totusi in asia apare cel mai puternic si ideea renasterii (reincarnarii) drept care decesul nu reprezinta decat promisiunea unei reveniri, deci tot viata.
si mai mult decat viata, o viata noua, curata.
eliade spune povestind despre mitul eternei reintoarceri ca foarte multe culturi contin ritualuri prin care se reinnoieste lumea, in credintele asociate ritualului fiind cuprinsa ideea ca lumea la inceput era perfecta.
iar o readucere a lumii - in cadrul ritualului - 'la inceputuri', la tiparul vremurilor primordiale - de aur are o actiune de curatare a lumii de ceea ce s'a 'invechit / stricat / alienat'.

deci albul in asia ar putea spune - ca si culoare de doliu asociata cu credinta reincarnarii - ca va urma o viata noua curatata de ce era impur. adica albul ar fi tot un mesaj pozitiv chiar si in aceste conditii.

anul nou este un astfel de ritual.
iar el se petrece tocmai cand lumea este - traditional - alba, acoperita cu zapada. deci ceea ce vom face in aceasta seara va fi o sarbatoare data de bucuria sansei unei lumi innoite, mai bune.
de altfel si multe din felicitarile traditionale spun acelasi lucru, si inca o fac destul de limpede. eu doar am inteles si pe ce s'ar baza ideea din aceste mesaje.

       si ca tot spuneam de alb si arhetipuri. probabil ca din acest motiv a serba revelionul fara ca lumea sa fie acoperita cu zapada - alba - este un lucru care nu se potriveste cu ceea ce cunoastem la alt nivel al fiintei. reinnoirea trebuie sa fie alba...
(...)

un an nou mai bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.