..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 8 mai 2012

invatamant si democratie

.
doua grase, iesind de la habar n'am care multinationala, pe drum spre metrou discutau cu mare consens stabilind cu certitudine ca sistemul american de invatamant e mult mai bun decat cel romanesc. ca ei invata mai putine dar mai bine, ca oricum nu are sens sa inveti atat de multe, ca...

desigur, n'are sens sa ai sansa de a capata de mic un orizont larg, de a te dezvolta... dar imediat m'am intrebat ce se va intampla cand aceasta generatie / societate ajunge sa decida? 

dar e o necunoscuta falsa. pentru ca nu este o necunoscuta ci stim ce se va intampla. in america asta s'a intamplat deja. generatiile lipsite de orizonturi largi, principii, cultura, cunoastere au avut deja timp sa ajunga la fraie. 

chiar si erasm (unul din cei mai ferventi / consecventi / (irealisti) sustinatori ai ideii democratice) era de acord ca un sistem democratic s'ar baza pe cetateni inteligenti, culti, el nu functioneaza cu paie.

democratia cu paie este sfarsitul democratiei. nu e oficial, dar e real. oficial se numeste inca democratie, realmente este plutocratie. dar nimeni nu investeste bani in a schimba eticheta invechita. cei care au interes n'au banii suficienti, cei care au banii n'au interes. iar in plutocratie situatia asta inseamna 'tot inainte tovarasi!'.

later edit: and this fu articolu' no 1000 :D
.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.