..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 22 octombrie 2013

Justitie. Justitie?


.
Documentar.
PBS.Frontline.2012.The.Real.CSI.
 
Unde se afla cu mai multa sau mai putina stupoare ca… sistemul judiciar se bazeaza pe… minciuna halatelor albe.
 
Exista mitul “omului de stiinta” dotat cu o aura de “dreptate”, de “corectitudine”, de “infailibilitate”.  Aura care e… un fas.
 
Pana la mijlocul documentarului se arata ca majoritatea uneltelor criminalistice nu au nici cea mai mica legatura cu stiinta, nefiind nu numai rezultat dar nici macar subiect al unor cercetari stiintifice. 
De exemplu unicitatea amprentelor sau unicitatea unei parti a amprentelor. Este o… prejudecata, nu un fapt demonstrat stiintific. Amprente care de la maretul FBI aflam ca nu sunt comparate de computer ci interpretate(!) de catre oameni. Iar o tipa – sefa de echipa de la FBI afirma foarte calma ca stie ca aceste rezultate sunt subiective. 
Un tip de la Londra a facut un test, in care in functie de povestea cu care venea acelasi set de amprente la aceiasi(!) examinatori, rezultatele erau fie pozitive fie negative. Iar un examinator de prima mana, unul dintre cei mai titrati… pus fata in fata cu o eroare majora prin care legase un individ complet inocent de atentate cu bomba in Spania afirma la fel de senin ca… da… noi de fapt stabilim un numar arbitrar de asemanari, poate fi 7, poate fi 20, dar daca se ajunge la 15-16 asemanari nu mai stam pe ganduri si spunem ca e o potrivire. 15 puncte similare cu alta amprenta si unul din cei mai mari “profesionisti” ai acestei branse te arunca in puscarie! Si nu mai conteaza nimic. Alibi, lipsa oricarei alte dovezi… se trec cu vederea.
 
Dar dupa ce se trece de mijlocul documentarului insa aflam lucruri si mai dureroase. Chiar rezultatul stiitei, faimosul ADN… da o rata de esec de 16%! 16% este enorm!
 
 Daca 16% din triunghiurile cu un unghi drept nu ar mai respecta teorema lui Pitagora…
16% eroare nu e stiinta. 16% din ucigasi liberi si 16% nevinovati primind pedeapsa capitala sau inchisoare pe viata. Iar in documentar sunt prezentati astfel de nevinovati (unii vii dar altii…).

De aici avem doua subiecte de gandire.
 
Primo – cat de groaznic este efectul falsei clase sociale a halatelor albe, care trec in mod fals ca oameni de stiinta. Nu stiu cum era acum 100-200 de ani, dar stiu cu siguranta ca in ziua de azi orice imbecil poate avea o meserie prin natura careia poarta halat alb si trece drept om de stiinta, el fiind – dupa cum spuneam – un imbecil.
 
Secundo – daca un sistemul justitiar corect nu se poate baza pe astfel de instrumente – amprente, ADN – atunci cum ar mai functiona?  Cum spunea un judecator american "faptul ca facem de zeci de ani acest lucru nu il face sa fie corect ci ca il facem prost de foarte mult timp"

Iar numitorul comun al celor doua este usurinta, superficialitatea, lipsa de profesionalism cu care sunt tratate subiecte extrem de importante in viata omului: liberatatea, moartea... 

Sherlock Holmes a fost si ramane doar un basm! Adeptii fanatici ai ideologiei stiintei sunt la acelasi nivel cu adeptii fanatici ai oricarei religii, iau basme drept adevaruri palpabile. 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.