..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

marți, 27 decembrie 2022

Scurt… circuit

De ceva vreme traim intr’o lume care se schimba din ce in ce mai rapid.

Vremurile in care mediul se schimba rapid ii favorizeaza pe cei cu mintea maleabila. Prin asta intelegandu’se capacitatea de a trece de la o un fel de a fi la altul cu cat mai putine opinteli, nu mintea care intelege – ca exercitiu(!) – diferite paradigme.

Iar minte maleabila (in intelesul de aici) au fie cei ce nu o au mobilata (fiindca mobilierul incurca rapide modificari iar cu cat e mai mult si mai de greutate, pe asta bazandu'se si teoriile de management corporatiste care cauta indivizi cu cat mai putin background socio-cultural - acestia fiind cel mai usor de manipulat, numiti si "tools") sau cei ce nu o au foarte... functionala (intrucat mintea care nu face legaturi e cea mai capabila sa treaca cu usurinta la alt mod de a fi, din lipsa de legaturi logice care pot crea opinteli, cum ar fi nevoia de a verifica terenul mai intai de a sari cu capul inainte samd). Repet, nu e vorba de acea capacitate a mintii de a'si flexa muschii schimband paradigme, jongland intre diferite puncte de vedere, indraznind sa'si reevalueze pozitiile de fond, ci e vorba de o lipsa de structura care permite copierea altui stil (fara a intelege o iota nici din cel vechi nici din cel nou - moda de exemplu, sau cum numea Kant fenomenul - minorat mental).

Se poti gasi diferite categorii sociale care pot fi considerate favorizate, insa baza este data de cele doua caracteristici. Tinerii de exemplu sunt favorizati in lumea de azi (dpdv comfort – produse) dar asta in baza experientei reduse (mobilierului redus).

Iar cele dou categorii sunt cele care la randul lor creaza mediu cu transformare rapida intrucat ei sutn blocati in intrebarea pur retorica “pai ce’are?”. Nici nu are sens sa incerce cineva sa le raspunda, ei vor ramane blocati la nesfarsit in aceeasi intrebare la fel ca un copil de 6 ani care intreaba “de ce?” – fara utilitate logica.

Asa ca avem un sistem care se autohraneste, conferindu’le putere celor ce sunt favorizati de un mediu care se modifica din ce in ce mai rapid si la randul lor favorizeaza acest tip de mediu. Iar cele doua categorii, neeufemistic vorbind fiind evident incultii si idiotii. Daca vreodata te intrebai cum de “sus“ e plin de d’astia… uite d’asta.

E un sistem safe? Nici vorba. Cei care au pozitii de putere inteleg asta? Nici vorba. Asa ca adormim populatia cu moto’uri “viitorul suna bine”.

(cumva fontul meu preferat - palatino linotype - a devenit font exclusiv italic. si in word si in editorul text al blogului.
din categoria wtf.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.