..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

vineri, 24 decembrie 2010

Raspuns

 .
reactie la un articol (ca mi se ceru, aproape cu insistenta): 

contraexemplul 1
faza 1. omul primitiv descopera ca daca bagi mana in foc e naspa. si ca daca il fortezi pe unu' sa stea mai mult timp in foc moare.
faza 7. nu mai tot lua de bun ceea ce spun altii: forteaza pe unu' sa stea in foc, poate e chiar bine!

contraexemplul2
faza 1. unu' inventeaza computerul. bazandu'se pe convingeri ale predecesorilor legate de functionarea unei chestii curioase - curentul electric.
faza 7. nu mai lua de buna ce cred altii! verifica tu, reinventeaza tu roata. si vom ajunge in cateva generatii o lume de primitivi.

fiindca si la nivel personal, interior, spiritual, social, relational samd cutumele, regulile din batrani au la baza in mod similar cunoasteri create, evoluate in cateva mii de ani...! si spre deosebire de maimute, chiar si verificate! fiindca exista in fiecare generatie cativa nonconformisti care le testeaza, le ataca. unii o fac fiind deasupra lor (de pilda ghandi) altii o fac de dedesubtul lor (darwin, freud si hitler mi se par 3 exemple sugestive de astfel de idioti)
dar ma rog, daca etalonul nostru de comportament este cel al primatelor... vom deveni o societate similara celei a primatelor - oricum diferentele sunt din ce in ce mai mici.

ideea este ca prin acest tip de abordare - cel din articolul tau - dai frau liber in comportament celor incapabili de a avea unul ok dpdv social (ref contractul lui rousseau). cei care au suficienta "crestere personala" pentru a ignora "spusele lumii" oricum o fac de la sine, si o fac in deplina cunostinta de cauza, capabili sa isi anticipeze efectele. deci pentru ei nu este nevoie de acest articol. in schimb, el ofera pretextul de a fi nesimtiti celor care cauta unul: "uite ca si psihologii zice ca e bine sa fac cum ma taie pe mine capul, sa ignor ideile ciudate ale astora cu justitia, cu respectul, cu echitatea...!". 
el ofera pretext celor care vor sa scape de clauzele de datorie din contractul social.

stiu ca ideea de pornire a articolului viza alta directie, destul de ok in sine, insa comunicarea defectuoasa - incompleta deschide o cutie a pandorei in alte sensuri.
si mai ales... cei care au nevoie de astfel de "dezlegare" sunt cei incapabili de a se descurca cu libertatea pe care le'o creaza ea.

si din pacate libertatea excesiva se traduce de regula printr'un comportament mai putin periculos pentru sine cat pentru cei din jurul celui ce crede ca libertatea lui nu este limitata de libertatea celuilalt (formularea ii apartine unuia cu p... i'am uitat numele, se gaseste in primul an de filozofie)!
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.