..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

luni, 7 februarie 2011

De vazut

.
Un nou episod zeitgeist.(zeigeist - moving forward)
Incepe cu clarificarea faptului ca and’ul nu dicteaza nimic! La modul ca nu ne dicteaza boli, nu ne dicteaza comportamente. Prostia “este mostenit”… este o prostie. ADN nu provoaca o conditionare ci creaza o usoara predispozitie. Ba mai mult, sunt gene care se activeaza si se dezactiveaza in functie de conditiile de MEDIU.  Ok, stiam asta de la bruce lipton – where matter and mind meet (ori cam asa se numea documentarul / conferinta).
Dar pasul urmator – conexiunea care se face este superba. Si nu o spun. A se vedea filmul!

Ceva mai tarziu se vorbeste despre dependete. Despre cei dependenti de profit, care desi au o dependenta care provoaca mai mult rau decat cea de cocaina sau heroina, este vazuta totusi ca un lucru respectabil. Si curios, cateva aspecte psihologice ale procesului sunt identice in comportamentul dependentilor de profit si al celor de cocaina – de par example.

Se continua despre dependenta.  Si se spune printre alte chestii inteligente ca predispozitia este cea care creaza dependenta – nu obiectul dependentei in sine – lucru destul de evident pe de o parte si pe care mi’l spusese si amicul din olanda cand testam amuzat niste… prafuri.

O lume foarte ierarhizata duce la mult mai putine contacte cu egali, ceea ce duce la mult mai putin altruism”! e un barbos in filmul asta pe care l’am vazut si la TED  - e fenomenal tipul.

Si se mai explica de ce exista mituri gen: oamenii sunt de la sine competitivi, individualisti, egoisti. Si firesc… se explica faptul ca acestea sunt mituri (false) si se demonstreaza ca avem nevoi naturale de a ne comporta opus fata de pretextatele proaste moravuri de mai sus…

Apoi trece la economie…

Si apoi la lucruri dureroase. Cum ar fi derapaje crunte ale ideii de bunastare: nu se mai masoara indici ai satisfacerii nevoilor vitale ci indici legati de bani. Sau derapaje ale gandririi economiei: stiinta care nu mai da raspunsuri despre cum sa se economiseasca resurse ci despre cum sa se castige mai multi bani prin risipa de resurse! (marirea la nesfarsit a castigului nemaiavand la baza principiul calitatii ci cresterea vitezei ciclului economic, adica scurtarea vietii produsului adica... lipsa de calitate, adica risipa de resurse: nu din punctul de vedere al agentului economic ci al mediului)

Samd.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.