..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

sâmbătă, 19 februarie 2011

Permisivitate

.
Coborarea principiilor din lumea ideilor in lumea fizicului imediat este modul multimii de a se crede inteligenta si culta.

Ca de pilda pornirile perfect legitime ale lui Erasm de a considera toate religiile ca avand aceeasi substanta, de a considera ca fiind conciliabile toate principiile… ajunse in mana mintii comune au creat monstruozitati.

Fiindca mintea vulgara a facut trecerea (stupida) de la a condidera conciliabile toate principiile la a considera permisivitatea totala regula de baza a convietuirii. (Pentru ca doar atat a reusit sa inteleaga prostul comun din profunzimea afirmatiei lui Erasm.)

Permisivitatea exagerata ducand – dupa cum se vede – la o societate in care standardele sunt coborate pentru ca oricine sa aiba acces la orice pozitie. Ce daca este tembel, imoral, incult? Lasa’l sa fie deputat! – si uite ce bine o ducem…

Principiile sunt legi imuabile asemeni legilor fizice. Oricat ai vrea sa aplici legea planului inclinat in oala in care fierbe ciorba, nu vei reusi, pentru ca nu est rostul ei acolo.

Principiile – legile metafizice – nu sunt accesibile intelegerii oricarui meltean. Astfel ca ei aplica legea plaului oala care sta pe foc pentru le serveste intereselor personale marunte. Si dispare incongruenta intre incult si functia de deputat. La fiecare nivel, nu numai in cazul deputatului.

Dar incultul de rand isi mangaie orgoliul ca foloseste pricipii alese! Ca este inteligent! A pus mana pe un ciocan, toate in jur ii par cuie, si este mandru ca stie sa manuiasca acea unealta, si face parada de noua sa capacitate, distrugand de fapt tot ce il inconjoara.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.