..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

duminică, 27 martie 2011

gandire si simtire

.
La nivel interior importanta unui lucru este data de cantitatea de atentie pe care o acordam respectivului lucru.
Fiindca atunci cand ne mutam atentia de la un fenomen la altul, importanta cu care investim acele lucruri isi modifica nivelul.

In zilele in care fac sport in aer liber simt ca acest lucru este foarte important: corpul meu, miscarea, viata, aerul…

In zilele in care stau in casa dupa draperii citind simt ca acest lucru este foarte important: sa stiu, sa cunosc, sa inteleg…

In anii in care m’am preocupat cu matematica eram convins ca ea este importanta. In anii in care m’am preocupat cu sahul eram convins ca el este important. In verile in care inotam si jucam voley pe plaja non-stop… evident.

Asta este importanata aflata prin intermediul simtirii comune. Subiectivitate.

Si mai este cealalta cale de cunoastere – prin gandire. Este obiectiva. Aparent. De multe ori gandirea este impulsionata de simtire, influentata de simtire. Oricum, daca nu ar fi asa, gandirea goala ne’ar aduce un raspuns obiectiv dar sec, arid, sterp, inutil. Adica nici un raspuns.

Insa un raspuns obiectiv si corect se poate gasi printr’o impletire dintre gandire si simtire. Cu deosebirea fata de cazul de mai sus prin faptul ca vorbesc despre alta gandire si alta simtire: gandirea constienta si simtirera constienta.

Cum se gaseste simtirea constienta, cum se ajunge la gandire constienta… nu cred ca un blog poate raspunde la asta. Trebuie trait, poate fi important!
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spui, semnezi.