..............
Iar fata aceea, iata,
Se uita la mine cu sufletul...
Nu, draga, nu te deranja sa ma iubesti.
O cafea neagra voi servi, totusi
Din mana ta.
Imi place ca tu stii s-o faci
Amara.
(Marin Sorescu)
..............

duminică, 15 ianuarie 2012

Uuugh si Akaa!




Cu cat o persoana este mai dezvoltata cu atat foloseste mai multe cuvinte si jongleaza cu mai multe idei, ipoteze, posibilitati.

Zilele astea – trist, chiar daca deloc surprinzator – vad crema constiintei civice in actiune, indurand frigul, lasand deoparte comoditatea canapelei sau placerea jocurilor pe calculator. Iesind in strada.

Pentru ca suntem in democratie, adica in acel sistem care prevede ca prostul comun - mediocrul - sa fie elementul decizional prin forta cantitatii in ciuda calitatii. Individul mediocru prezentandu’se la vot influentat fie de propria minte (de o calitate evidenta) fie de ideile altora pe care nu este in stare sa le radiografieze cu claritate – decat in cazul in care sunt la fel de evoluate ca ale sale. Adica individul cu pricina se prezinta la vot fie in baza unor idei subdezvoltate fie manipulat.

Acelasi individ – tot multumita democratiei – are dreptul de a iesi in strada si a manifesta.

Ceea ce si face, la noi, in modul sau reprezentativ pentru nivelul sau de evolutie, folosind doar doua instrumente Uuugh! si Akaa!. atunci cand ii place ceva striga Akaa! Cand nu, evident, Uugh! Din rarunchi, nu din neuron.

Ca atata stie, atata poate.

De unde sa stie mediocrul comun despre corectarea unor elemente?
De unde sa stie el cate ceva despre stabilitate? Despre ce inseamna a da jos o putere fara a avea ceva de pus in loc? El ar fi avut de unde sa afle aceste lucruri – din perioada de dupa ’89 – dar mediocrul dominant de azi, pe atunci inca avea muci la nas si / sau inca statea la tara si preocuparea principala era de a duce vaca la pascut. Nu l’a preocupat pe el cum ar arata un proces democratic functional.

Cand a fost schimbat codul muncii afectandu’i siguranta zilei de maine… nu i’a trecut prin cap sa iasa in strada sa anunte ca nu este de acord.

Nu ii va trece prin cap probabil nici sa iasa in strada pentru Rosia Montana pe 28 (in Piata Revolutie).

Nu i’a trecut prin cap nici sa iasa in strada sa ceara oprirea privatizarii serviciului de ambulanta, nu’i va trece prin cap nici sa iasa pentru a impiedica copierea sistemului de sanatate american – unul din cele mai proaste pentru cetatean, unul din cele mai bune pentru afaceristi.

Nu. Mediocrul comun iese in strada sa schimbe guvernul si presedintia! Si el chiar crede ca vrea asta! A fost (atat de penibil) manipulat de mass-media incat face ascultator jocul detinatorilor de trusturi de presa.

Am trecut in seara asta pe la Universitate, in drum spre KFC, mergand sa imi iau ceva sanatos bun de mancare. Televiziunile au ales evident unghiul care face ca multimea sa para mare. Penibil.

 Deci suflul civic din strada nu stie exact ce vrea, pentru ca schimbarea presedintelui nu este o solutie, este doar o noua problema – in conditiile in care restul clasei politice este mai nenorocita decat ceea ce am ales. Stiam cu totii ca alegeam raul cel mai mic (nu raiul) la ultimile alegeri.

Acum se iese in strada pentru a se elimina raul cel mai mic. De ce? 
(stie cineva o alternativa mai buna in afara de pink floyd ala fara sansa?)

Chiar nu se poate invata mecanismul de corijare? Nesimtitul de la carma incepe sa se creada singur pe tarla – pac, iesi in strada si ii zici sa tina linia care iti convine! Nu il schimbi cu alt nesimtit si mai mare care stie ca oricum va avea mana libera primii ani pentru ca mediocrul comun si’a facut numarul – pentru un timp si’a calmat frustrarile, s’a simtit puternic – ca doar uite, a schimbat guvernarea, a facut ceva! Chiar daca a ales o viata cel putin la fel de proasta.

Pentru ca el cunoaste doar doua onomatopee: uuugh si akaa!


3 comentarii:

  1. da... aparuse unul in campanie cu un tricou cu pink floyd. mi s'a parut interesanta ideea de a'l vota. daca'i bal pai bal sa fie...!

    RăspundețiȘtergere

spui, semnezi.